Zwolle – Het nieuwe kunstwerk bij de kruising van de A28 met het Vechtdal wordt een poëtische vertaling van de mythe van de Feniks. Giny Vos is de kunstenaar die is uitgekozen om het kunstwerk Poort van het Vechtdal en Zwolle te maken.
Het verhaal van de feniks (Phoenix) gaat over een grote vogel met de meest prachtige, blinkende veren die elke vijfhonderd jaar uit zijn as herrijst. Wat Giny Vos intrigeert in deze mythe is de onvoorstelbare kracht van de natuur, onder invloed van het licht van de zon. Het vermogen van de natuur om zich steeds weer te herstellen, om steeds opnieuw geboren te worden.
Voor haar hangt die veerkracht ook samen met klimaatadaptatie waar zowel Zwolle als het programma Ruimte voor de Vecht zich mee bezighouden. Bij klimaatadaptatie wordt met respect naar de kracht van de natuur gekeken en wordt met de natuur samengewerkt in plaats van er tegenin, zoals de afgelopen decennia gebeurde. Elementen die de kunstenaar van belang vindt om in het beeld te verwerken zijn:De kleurenpracht van de veren, die opgloeien onder het licht van de zon. En verder de houding van de feniks: uitnodigend en trots, maar ook als poortwachter en beschermer.
Licht als inspiratiebron
Giny Vos is een kunstenaar met een zeer ruime ervaring in grote kunstopdrachten in de openbare ruimte. Licht speelt een belangrijke rol in haar werk. Bijzonder is dat ze bij de Feniks zal werken met de zon als lichtbron, in plaats van met kunstlicht.
Van schets naar ontwerp
De kunstenaar gaat het schetsontwerp de komende tijd verder ontwikkelen tot een voorlopig ontwerp en dan tot een definitief ontwerp. In dat proces wordt met partijen als Rijkswaterstaat en de Stuurgroep Poort van het Vechtdal en Zwolle afgestemd. Het definitieve kunstwerk wordt na de werkzaamheden aan de Vechtdal Verbinding in 2023 geplaatst. In de tussentijd wordt er mogelijk een prototype van een deel van het kunstwerk geplaatst. Dat is onderdeel van het materiaalonderzoek van de kunstenaar. Zo onderzoekt Giny Vos in de praktijk hoe het zonlicht precies werkt op de kleuren van het kunstwerk en op welke plek van de afslag naar het Vechtdal het kunstwerk het beste tot zijn recht komt.
De opdracht
Op 9 november 2018 zijn kunstenaars opgeroepen om zich aan te melden voor het maken van een landmark / kunstwerk bij de kruising van de A28 met de Vecht of bij de nieuw te realiseren afslag naar het Vechtdal vanaf de A28. Het kunstwerk moet zowel als een poort naar het Vechtdal fungeren, dat rust, natuur en water uitstraalt, als naar Zwolle, waar dynamiek, stedelijkheid en cultuur de hoofdtoon is. Van de 120 aanmeldingen zijn in het voorjaar van 2019 drie kunstenaars geselecteerd voor het maken van een schetsontwerp. Hierbij is Giny Vos als winnaar uit de bus gekomen.
Ruimte voor de Vecht
Dit kunstproject komt voort uit het programma Ruimte voor de Vecht en kreeg al snel een verbreding door niet alleen poort naar het Vechtdal te zijn, maar ook een poort naar Zwolle. De netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht richt zich op waterveiligheid, natuurontwikkeling en sociale en economische ontwikkeling van het Vechtdal.