Ier Richard Howley pakt opnieuw zege tijdens Jumping Zwolle

Foto van auteur

Foto: Digishots

Zwolle- Als zelfs topruiter Marcus Ehning voor je vreest, dan heb je een serieuze plek verworven in de ‘showjumping scene’. Grote kampioenschappen heeft hij nog niet gereden, maar hij staat al wel 147e op de wereldranglijst.

Na dit weekend op Jumping Zwolle klimt Richard Howley misschien wel nog een stukje hogerop de ladder. De Ier won de 1.50m Bouwbedrijf van Grunsven prijs. Dit was overigens geen proef waarin rankingpunten te verdienen waren, maar dit hoopt hij komende dagen goed te maken. Met ook al een zege in de Brink Stables Prijs voor zes- en zevenjarige springpaarden mag Richard Howley op een geslaagde openingsdag spreken. “Blij hier weer te zijn. Vorig jaar was ik hier ook. De organisatie spant zich ongelooflijk in om een fantastisch concours neer te zetten. Dat zal een hoop stress met zich meebrengen en veel tijd vergen, maar wij ruiters waarderen het enorm dat ze zoveel voor de sport doen”, vertelt hij.

De Grote Prijs-winnaar van vorig jaar, Marcus Ehning stippelde de ideale route uit in de 1.50m rubriek op donderdagavond met Mill Creek Filippa K (v. For Contest), maar zag vervolgens dat het nog iets sneller kon. Howley finishte een halve seconde eerder en tussen hem en Ehning zaten uiteindelijk Felix Hassmann uit Duitsland met Balzaci, Thiago Ribas da Costa uit Brazilië met Kassandra van ’t Heike en Mario Stevens uit Duitsland met Baloubet 4. Willem Greve was op plaats zeven de beste Nederlander op Gogo (v. Zirocco Blue).

Ook de winnende merrie Gaesbekers Glamour Girl is een dochter van Jur Vrieling’s voormalige tophengst Zirocco Blue VDL. Richting het eind maakte ze een ware vliegreis over een oxer door ver van tevoren af te zetten. “Een galopsprong erbij was geen optie meer. Als je een beslissing neemt, moet je je daaraan houden”, lacht Richard Howley, die blij is dat de merrie zich redde. “Ik rijd haar nog maar twee maanden en heb er al een tweesterren Grote Prijs mee gewonnen. Ze is heel constant, comfortabel te rijden ook en wil competitief zijn. Dat zit in haar karakter.”

Voor de Grote Prijs op zondag zal Howley de vosmerrie Arlo de Blondel rijden, waarmee hij vorige week de Grote Prijs van Opglabbeek won. “Dat was ons eerste concours samen. Ik heb haar nu twee weken op stal.” ‘Op stal’ betekent op dit moment in Valkenswaard, waar de Ier tien boxen huurt. In Engeland runt hij zijn eigen fokkerij- en africhtingsstal met maar liefst honderd paarden, vier stalruiters en acht grooms.

De buitenlanders waren in de hogere rubrieken aan zet op de openingsdag. In de 1.40/1.45m Gemeente Raalte Prijs won de Britse Georgia Tame op Quintella. In de 1.35/1.40m Sale of the Rising Stars Prijs was de Duitser Tobias Meyer de snelste op Coupon 6, voor Jur Vrieling met VDL Latina van ‘t Merelsnest. De CSI1* proeven kwamen op naam van Danny Schaper en Micky Morssinkhof. De eerste Roelofsen Horsetrucks Subtop dressuurcompetitie werd na een kür op muziek finale gewonnen door Vai Bruntink.

Jumping Zwolle vervolgde op vrijdag met vijf internationale rubrieken. De vrijdagavond wordt afgesloten met de springpaardenveiling Sale of the Rising Stars, gevolgd door een feest met een liveband.

Foto 1
Ier Richard Howley pakt opnieuw zege tijdens Jumping Zwolle - Foto: Digishots
Foto: Digishots