“Winterswolle Festivalweken vormen de kern van drie wintermaanden vol verhalen”

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Zwolle viert de winter groots met Winters Zwolle: drie heerlijke maanden lang vol evenementen in de mooie Hanzestad aan de IJssel. De kern van Winters Zwolle zijn de Winters Zwolle Festivalweken. In die weken, rond Kerstmis en de jaarwisseling, worden er diverse festivals gehouden rond de Grote Markt, het hart van de stad.

Regisseur Rob Bults vertelt over de opzet van de Winters Zwolle Festivalweken en over de grotere evenementenperiode eromheen. “Je kunt met vrienden of familie genieten van Het Wereldberoemde Verhalenfestival, De Midwinterspooktocht, Circustheaterfestival Op grote Hoogte, het Sprookjesfestival en Kerstival. Ook kun je één van de langer lopende evenementen bezoeken, zoals het Nederlands IJsbeeldenfestival, De IJsbaan, de World Press Photo tentoonstelling en De Lichtbeelden Route door de historische binnenstad. Aansluitend zijn er nog allerlei concerten, tentoonstellingen en andere kleinere evenementen.”

Onder Bults’ leiding worden de evenementen die in Zwolle plaatsvinden in de periode rond kerst en oud-en-nieuw samengesmolten rond ‘het verhaal’. “Met zijn koude, donkere dagen nodigt de winterperiode echt uit tot samenkomen rond het haardvuur, ontmoeting, het overdenken van het jaar dat achter ons ligt en het maken van plannen voor het volgende. Kortom: het delen van verhalen.”

Bults vertelt dat de verhalen van nu nog steeds over hetzelfde gaan als de verhalen van eeuwen geleden: “Dans, film, theater en liedteksten vertellen ook nu nog over helden en antihelden, liefde en verdriet, vallen en opstaan. Al eeuwenlang geven verhalen zo antwoorden op onze grote vragen: hoe we onze angsten kunnen overwinnen, waar we onze schatten kunnen vinden, wat ons goede mensen maakt. Het verhaal is misschien wel de belangrijkste verbindende kracht in het menselijk leven, denkt Bults. Zoals verhalen al eeuwenlang zorgen voor saamhorigheid, vermaak, ontroering, prikkeling en wijsheid, doen ze dat nu nog steeds. Alleen gieten wij het in een modern jasje.”

Bults vindt dat Zwolle zich met een grotere en langer lopende evenementenperiode in de winter goed op de kaart kan zetten als groeistad in Nederland. “We gelden als toekomstige vierde regio van het land. Daar hoort ook in de winter een stevig cultureel aanbod bij om de inwoners en het toenemende aantal toeristen een sfeervol, afwisselend bezoek te bieden.” Hij stipt in dit kader nog even het gloednieuwe festival Op grote hoogte aan. “Daarmee zetten we dit jaar de eerste stap naar een steviger circus- en danstheaterevenement waarvoor je omhoog moet kijken. Want zeker in onze Hanzestad zie je de historie en schoonheid vooral goed als je omhoog kijkt.”

WintersZwolle Festivalweken: 20 december 2019 tot en met 30 december 2020
WintersZwolle totale periode: 1 december 2019 tot 1 maart 2020
www.winterszwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)