Zwolle – Gemeente Zwolle is woensdag gestart met een experiment met mobiele sensoren op fietsen, de zogenaamde Snuffelfiets.
Doel van het experiment is inzicht krijgen in de meest gebruikte en meest schone fietsroutes. De sensor meet hiervoor onder andere de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Ook maakt de Snuffelfiets inzichtelijk waar op de routes bijvoorbeeld vertraging optreedt.
Tien Zwolse fietsers doen in eerste instantie mee aan het experiment. Hun fiets krijgt een mobiele sensor waarmee ze een bepaalde periode gaan fietsen. Het Zwolse Snuffelfiets-experiment is een samenwerking van gemeente Zwolle, het Kadaster en SensHagen. Later volgt mogelijk nog uitbreiding van het aantal mobiele sensoren.
BITS: Het experiment is één van de pilots die valt onder het Europese samenwerkingsverband BITS (Bicycle – ITS). BITS stimuleert fietsen door de inzet op intelligente transportsystemen (ITS).
BITS heeft drie doelen:
• Maak fietsen in Zwolle nog aantrekkelijker door in te zetten op ITS
• Verbeteren van fietsdata (inwinnen en gebruik)
• Samenwerking stimuleren door samen ontwikkelen, samen leren en gebruik van elkaars kennis en ervaring.
In Zwolle worden de komende jaren pilots opgezet die bijdragen aan deze doelen. De Snuffelfiets is de eerste die van start gaat. Nog twee andere pilots zijn in voorbereiding, het gaat dan om fietspad met slimme verlichtingen verkeersmanagement voor fietsers.
Uit de meest recente mobiliteitscijfers van Nederlandse steden van het kennisinstituut Mobiliteit blijkt dat Zwolle, net als vorig jaar het hoogste fietsgebruik van de Nederlandse steden heeft. Meer dan 50% van de verplaatsingen in de stad wordt op de fiets gedaan. Dit is het gevolg van jarenlang structurele aandacht voor de fiets in ruimtelijke ordening. Uiteraard blijft de fiets de aandacht houden en streeft Zwolle nog steeds naar verbetering. Vandaar ook de samenwerking binnen het BITS project. De gemeente heeft de ambitie om het hoogste fietsgebruik van Nederland te behouden door de komende 10 jaar nog 20% meer fietsritten te realiseren en daarmee met recht wereldfietsstad te zijn en te blijven.