Spelenderwijs gezond

Foto van auteur

Zwolle – De leefstijl van jongeren is de laatste decennia aanzienlijk verslechterd. Naast roken, drinken en gebruik van softdrugs, eten jongeren ook slecht en ongezond. Dat leidt tot overgewicht.. Overgewicht bij jongeren, de invloed  van de omgeving en de aanpak in Zwolle, is 11 juni het onderwerp van gesprek bij Peper & Zout . Wat betekent obesitas nu en later? Welke interventies zijn nodig en mogelijk? En wat is de rol van de ouders en hoe kunnen scholen, politiek en bestuur hun bijdrage leveren om jongeren gezonder te laten leven? Om 20.00u bent u van harte welkom in de Livingroom, aan het Gasthuisplein, om deel te nemen aan dit gesprek.

We moeten de gezondheidsrisico’s van jongeren met overgewicht niet onderschatten. Zij hebben een verhoogde kans om ook op latere leeftijd overgewicht te hebben en ze hebben een extra risico op diabetes. En naast deze gezondheidsproblemen lopen ze door stigmatisering meer kans op eenzaamheid, verdriet en gespannenheid. Uit onderzoek –  dat is uitgevoerd door OPOZ in 2006/2007 in verschillende Zwolse wijken op basisscholen –  blijkt, dat het niet ontbijten een grote boosdoener van overgewicht is. Ook blijkt dat kinderen met overgewicht meer suikerhoudende dranken drinken, minder groente eten, meer televisie kijken en minder slapen.

Een gezonde manier van leven kan ook beïnvloed worden door een gezonde leefomgeving. De opzet en planologie van stadswijken kan daarin een belangrijke bijdrage leveren. Maar is er wel voldoende ruimte voor kinderen om veilig buiten te spelen? Daagt de omgeving uit om naar buiten te gaan en om te bewegen? Is er een goede voorziening van speelmateriaal? Is het veilig om kinderen in de omgeving te laten spelen?

Om het groeiende overgewicht een halt toe te roepen, heeft de gemeente Zwolle de GGD Regio IJssel-Vecht opdracht gegeven een plan te ontwikkelen. Inmiddels is het actieprogramma van start gegaan onder de naam: Samen Gezond! Wat behelst dit plan, is het voldoende, wordt hiermee de hulp geboden die nodig is?

Deze en andere prangende vragen staan op het programma tijdens Peper & Zout: smaakmakende gesprekken in Zwolle, op woensdagavond 11 juni, in The Livingroom, Gasthuisplein in Zwolle. De avond begint om 20.00 uur. De inleiding wordt verzorgd door Dr. Tommy Visscher, Dr. Joop ten Dam en Marja de Jong. Dr. Tommy Visscher is onderzoekscoördinator van OPOZ en voorzitter Prevention and Public Health Taskforce van European Association for the Study of Obestiy. Dr. Joop ten Dam is lector bij het lectoraat Gezonde Stad en werkt bij het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ.. Marja de Jong is projectleider van het actieprogramma Samen Gezond van de GGD. De avond staat onder leiding van Drs. Jaap Timmer. Timmer is sinds oktober 2006 lector binnen het lectoraat Veiligheid en Sociale Cohesie van Windesheim

 

Peper & Zout is een initiatief van de lectoren van Windesheim en VU podium en vindt elk tweede woensdagavond van de maand plaats. Peper & Zout is een podium voor gesprekken over actuele en uiteenlopende onderwerpen. De eerstvolgende Peper & Zout zal volgend seizoen plaatsvinden.

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)