Zwolle – Steeds meer mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen. Met hun enthousiasme maken zij het verschil; door op zoek te gaan naar de mogelijkheden en niet te blijven denken in beperkingen. Iets wat een podium verdient en extra gewaardeerd wordt met een Doemee-award. 12 december werd bekend dat Talento Forza uit Zwolle de winnaar was in de provincie Overijssel. Shanty & Smartlappenkoor 1 plus 1 is 3 uit Enschede ging met de publieksprijs naar huis.
Talento Forza, is een cliënteninitiatief van de Centrale Cliëntenraad van de RIBW GO. Talento Forza biedt een podium aan muzikanten die samen een band vormen en een eigen repertoire hebben opgebouwd. Alle deelnemers hebben hulp in de GGZ. Peter ten Have, BW-cliënt en inmiddels kwartiermaker in Dalfsen weet de groep van 12 deelnemers te binden op de oefenavonden in Hedon en bij de presentaties ééns in de vier maanden in Grandcafé Sally ‘O Briens in Zwolle. Dit is een reguliere kroeg waar de inclusieve samenleving kennis kan maken met de band. Talento Forza trekt gemiddeld 100 bezoekers. Naast deze optredens wordt Talento Forza inmiddels gevraagd om ook op andere locaties op te treden. Talento Forza geeft een aanzet tot ‘herstel’ en dat draagt bij tot maatschappelijke participatie. Want Talento Forza vraagt: aanwezigheid, continuïteit, presentatie, structuur, oefening en contact met anderen.
Het publiek had ook een stem. Iedereen kon via de website stemmen op zijn of haar favoriete initiatief(nemer). De publieksprijs ging in de provincie Overijssel met 169 stemmen naar Shanty & Smartlappenkoor 1 plus 1 is 3. Dit koor bestaat uit een diverse groep enthousiaste koorleden. Van jong tot oud, man en vrouw, met of zonder een beperking. Dit is allemaal onder het motto dat samen zingen meer is dan één plus één is twee: ‘Samen zijn wij meer’.
De feestelijke uitreiking op 12 december vond plaats in het stadion de Vijverberg van Betaald Voetbalclub de Graafschap. Niet alleen de winnaars werden geroemd om hun inzet. Ook de overige genomineerden kregen erkenning voor het belangrijke werk dat ze doen.
Hans Martijn Ostendorp, directeur De Graafschap: “Ik ben heel blij dat met de Doemee-award aandacht wordt gevraagd voor de inclusieve samenleving. Want we kunnen niet genoeg voorbeelden krijgen van mensen die stimuleren dat meedoen belangrijk is. Ik hoop dat dit soort mensen en organisaties een voorbeeld durven te zijn voor anderen. Want juist hun voorbeelden en succesverhalen hebben we nodig om andere mensen en organisaties te stimuleren en inspireren.”