Het weer: Temperatuurtoegift en regen in de middag

Foto van auteur

Von Piekartzmarke
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag komt er regen aan. Voor het zover is, wordt ‘s morgens de bewolking dikker. De eerste regen valt rond het middaguur in Zwolle. Natte straten, waarna in de tweede helft van de middag de kans op neerslag weer afneemt. Misschien trekt er nog een bui over de stad, iets wat ’s avonds ook kan gebeuren.

Daar is niks aan te doen, behalve buienradar in de gaten houden. Volgens sommige weermodellen valt het trouwens erg mee met die avondbuien. De matige wind, kracht 4, is zuidoostelijk in de ochtend en gedraaid naar het zuidwesten in de avond. Ook deze vrijdag is het bijzonder zacht, we krijgen een temperatuurtoegift van 12 graden.

Op donderdag meldden de thermometers van Weblog Zwolle een maximum van iets boven de 13 graden. Het KNMI-weerstation Heino scoorde zelfs een dagrecord van 14,1 °Celsius.

Het wordt spannend of de dubbele cijfers op de thermometer in het weekend nog gehaald worden in Zwolle. Mogelijk blijven we bij 8 à 9 graden steken. Dat is nog steeds zo’n 3 graden zachter dan het gemiddelde voor deze fase van december.

Hoe ziet het weekendweer er verder uit? Nou, zaterdag is de beste dag voor mensen die niet van natte verrassingen houden buiten. Overdag lijkt het droog te blijven. Regen is in aantocht vanuit het zuidwesten, maar de aankomst in Zwolle is naar verwachting pas tegen het eind van de avond. Er is wind: matig uit het zuidwesten.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er perioden met regen. Dat gaat zondag overdag zo door. Een lagedrukgebiedje trekt ‘s ochtends vroeg met het centrum over ons heen of rakelings langs. Dat veroorzaakt eerst een zwakke wind uit variabele richtingen, die vervolgens toeneemt en het westen kiest.

Op maandag en dinsdag is er kans op buien. Dat houdt in dat er ook droge perioden zijn. De temperatuur is nog bovennormaal.

In het volgende weerbericht kijken we vooruit naar de kerstdagen.