Leraar Deltion gaat voor ‘Leraar van het Jaar 2008’

Foto van auteur

Zwolle – De Deltionleraar Rene Heldoorn van het Lyceum Uniform Beroepen, team Defensie, is sinds gisteren officieel kanshebber op de titel ‘Leraar van het jaar’. Deze nominatie werd gisteren in Amersfoort bekend gemaakt, door een deskundige vakjury. Rene’s collega Wilco Rodink eindigde ook bij de laatste zes. De jury spreekt van een unicum dat twee docenten van hetzelfde ROC en ook nog van hetzelfde opleidingscluster in de eindrace zitten. Begin oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een gala-uitzending op TV.

Uit 255 leraren werd gisteren door een deskundige vakjury uiteindelijk drie MBO-leraren gekozen, die in oktober kans maken op de titel ‘Leraar van het Jaar 2008’. De vakjury is samengesteld uit vertegenwoordigers van diverse organisaties binnen het vak, waaronder vertegenwoordigers van de PO-, VO- en MBO-raad en diverse leerlingenorganisaties. Zes genomineerde leraren moesten gedurende de dag ieder een half uur durend gesprek met de jury aangaan. Niet populariteit, maar kwaliteit van de leraren was een maatstaf. Het oordeel van de jury was als volgt: Rene Heldoorn is een kanjer uit het vak; een praktijkman pur sang, die dicht bij zijn leerlingen staat.

World Teachers’ Day

5 oktober is door de Unesco uitgeroepen tot de jaarlijkse World Teachers’ Day. Wereldwijd staat men dan stil bij het belang van deze beroepsgroep. Op maandag 6 oktober wordt de Dag van de Leraar op de scholen gevierd en in diezelfde week wordt de verkiezing van de Leraar van het Jaar 2008 live op TV uitgezonden. De winnaar ontvangt een uitgebreid prijzenpakket.

SBL

De Stichting Beroepskwaliteit Leraren, organisator van deze wedstrijd, heeft als doelstelling middels deze verkiezingen leraarschap op een positieve manier zichtbaar en bespreekbaar te maken. De titel ‘Leraar van het Jaar’ is dan ook een erkenning voor het vakmanschap, maar tegelijkertijd ook voor de beroepsgroep als geheel. Het SBL spreekt van een unieke situatie: 2 van de 6 kanshebbers zijn afkomstig van één ROC én van één afdeling.