Jaaroverzicht: Zwolle in 2019

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – “Zwolle is een veilige stad, maar moet wel waakzaam blijven”. Zo kopte ons artikel van 29 januari. Toch was in het prille begin van januari al een bizarre dag op 6 januari, waar een arrestatieteam een trein leeg trok en er nog twee anderen aangehouden werden op en rond het station.

Hier bleef het qua veiligheidsincidenten ook niet bij in 2019. In een straat in Zwolle-Zuid werden op 26 januari twee handgranaten tot ontploffing gebracht nabij de woning van een kroegeigenaar die eerder al een handgranaat aan zijn deurklink van deze kroeg bevestigd vond. Twee woningen werden begin van 2019 getroffen door molotov cocktails. Een woning aan de Berkumstraat werd als eerste getroffen, een dag later een woning aan de Alm.

Foto: Gerrit Jan Mondria

Maar liefst 4 schietincidenten telde 2019. Voor Zwolse begrippen erg veel. Op 14 juli vond het eerste incident plaats in de Zwolse Binnenstad aan het Koningsplein. Een maand later de tweede in de Van Disselstraat in Stadshagen. Weer een maand later aan de Klooienberglaan in Holtenbroek en in december het vierde incident in Dieze-Oost. Voldoende incidenten om te concluderen dat “een tandje erbij” zoals Henk Jan Meijer al aangaf, wellicht geen overbodige stap zal zijn.

Foto: Robert Mikaelyan

In 2019 hebben we afscheid moeten nemen van The Young Ones, toch net niet afscheid hoeven nemen van De Nooterhof, en het succes mogen meemaken van het IJsbeeldenfestival, inmiddels het tweede jaar op rij na de enorme domper uit 2017. Voor velen spatte een zeepbel uiteen toen bleek dat het Veldtrip Festival op het laatst geannuleerd werd.
Wat we wel hebben mogen verwelkomen in Zwolle in 2019 is de Herman Broodsteeg.

Foto: Arjen van der Zee

Maar er was ook heel positief nieuws in 2019 in Zwolle. Er werd namelijk flink wat gewonnen. Flinke bedragen in loterijen, maar ook in spelletjes. Zwollenaren wonnen samen 137.500 euro met PostcodeStraatprijs, maar ook met de Staatsloterij was het dit jaar feest in Zwolle. Het Zwols Muziektheater en Hockeyclub Zwolle wisten bij SBS6 flink te scoren en De Zevensprong sleepte een riant bedrag binnen voor het herinrichten van het schoolplein.

Foto: Arjen van der Zee

Heel Zwolle leefde in de zomer mee met de zoektocht naar de weldoener uit het asielzoekerscentrum, en de uiteindelijke hereniging. Ook werd enorm meegeleefd met de kaartenactie die Politie Noord op touw had weten te zetten voor de zieke Eva. En Zwolle leefde mee met de boeren en onderwijzers.

Bijzonder was dit jaar het afscheid van de burgemeester. Na vele jaren ambtstermijn een nieuw gezicht en naam er voor terug.

Ook bij PEC Zwolle regende het spelers en staff die vertrokken, maar uiteraard ook weer vervangen werden. Jaap Stam ging, Stegeman kwam. Gerard Nijkamp ging, Mike Willems kwam, Kingsley ging definitief weg bij PEC Zwolle. En Saymak bleek niet zo definitief weg te zijn. En ondanks de voor velen niet voldoende behaalde resultaten bij PEC Zwolle kan menig PEC fan toch heel trots zijn. Zwolfje is immers trotse winnaar van het Open NK Mascotte.

Foto: Arjen van der Zee

Wat verder bijzonder was aan het jaar 2019 voor de stad Zwolle is de natuur. Extremen in het weer en in de sterren. Temperaturen van over de 40 graden, meerdere malen code geel en of oranje, enorme hagelbuien uit koudefronten, meteorieten die langs schieten, zwermen vallende sterren, we hebben het allemaal mogen meemaken. Iets anders wat nog over kwam vliegen was de ISS. Een prachtig gezicht door de gunstige weersomstandigheden van die nacht.
Een enorme knal in juni, wat uiteindelijk een meteoriet bleek te zijn. En in september meerdere meldingen van een vuurbal aan de hemel.

Ook was het dit jaar een gunstig jaar voor de Processierups, wat voor de Zwolse inwoners weer ongunstig was.

Wat zal 2020 Zwolle en haar inwoners brengen? Wij weten het niet.

Wel wensen alle vrijwilligers van Weblog Zwolle u het allerbeste toe in het nieuwe jaar!

Foto 1
Jaaroverzicht: Zwolle in 2019

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)