Het weer: Droog en kans op mist

Foto van auteur

Burgemeester Drijbersingel
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Dinsdagochtend is het +3 graden. ‘s Middags is ongeveer 6 graden het maximum. Na een kurkdroge maandag is Zwolle in vochtige lucht terechtgekomen. De bewolking die aanvankelijk boven de stad hangt, trekt naar het zuiden weg. De zon wil erbij zijn op deze laatste dag van het jaar. Het blijft droog en er is weinig tot geen wind, ook tijdens de jaarwisseling.

In de vochtige lucht kan gemakkelijk mist ontstaan. Wanneer dat gebeurt is lastig te bepalen. Zeker is dat de mistkans tijdens oudejaarsavond gestaag groeit. En zodra het vuurwerk de lucht ingaat, zijn de dampen een extra trigger voor mistvorming. Het zicht kan sterk teruglopen. Dichte tot zeer dichte mist is mogelijk, met een zicht minder dan 50 meter. In het ongunstigste geval zit het na twaalven potdicht en gaan je vuurpijlen letterlijk en figuurlijk de mist in.

Rond middernacht ligt de temperatuur vermoedelijk nog net boven het vriespunt in Zwolle. In de vroege ochtend van nieuwjaarsdag is het kwik onder nul gekomen en kan de mist gaan aanvriezen. Houd rekening met plaatselijke gladheid. Op nieuwjaarsdag is de wind terug van weggeweest en dat helpt bij het opruimen van de mist.

We denken dat in de loop van nieuwjaarsochtend het eerste zonnetje van 2020 boven de stad verschijnt. Woensdagmiddag wordt het 4 graden. Mocht de mist hardnekkig zijn, dan blijft het kwik net boven het vriespunt steken.

Donderdag begint met een temperatuur in de buurt van het vriespunt. Na een vrij zonnige start neemt de bewolking toe. En er is weer wind. Matig, kracht 3 tot 4 uit het zuidwesten. Bij een temperatuur weinig boven nul is het onaangenaam koud.

Meer over het weer in het nieuwe jaar lees je morgen, hier op Weblog Zwolle.

Een mooie jaarwisseling gewenst!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)