Mevrouw Bijleveld wint ook tweede ‘luierprijs’

Foto van auteur

Zwolle –  Wethouder Gerard van Dooremolen heeft maandag 9 juni de winnaar van de prijsvraag luierinzameling van het derde kwartaal bekendgemaakt. Mevrouw Desiree Bijleveld is voor de tweede keer winnaar geworden van de luierprijsvraag; zij heeft de prijsvraag van het eerste kwartaal ook gewonnen.

Mevrouw Bijleveld raadde het aantal kilo ingezamelde luiers van deze keer opnieuw bijna goed met 230.000 kilo. In de afgelopen negen maanden is in totaal daadwerkelijk 237.200 kilo ingezameld. Uit handen van milieuwethouder Gerard van Dooremolen ontving mevrouw Bijleveld een verzorgingscheque van 150 euro en bloemen in aanwezigheid van haar man en haar moeder, en van haar dochtertje Iris dat op dezelfde dag is geboren als de officiële start van de luierinzameling op 10 september vorig jaar.

Sinds september vorig jaar kunnen alle inwoners van Zwolle meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 50 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van 150 euro te winnen is.

Om mee te doen aan de prijsvraag van het vierde (laatste) kwartaal kunnen bewoners de antwoordkaarten uiterlijk insturen tot 20 augustus aanstaande.

Recycling van incontinentiemateriaal

Het incontinentiemateriaal wordt gerecycled bij Orgaworld uit Lelystad. Orgaworld mengt het luierafval met gft-afval om dit te vergisten. De luiers worden versnipperd en komen in een zuurstofloze omgeving waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt levert elektriciteit en stadswarmte op.

 

Meer informatie

Meer informatie over de proef met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal vindt men op www.afvalzwolle.nl. Informatiefolders, luierzakken en prijskaarten voor de prijsvraag zijn te verkrijgen bij de deelnemende kinderopvanglocaties, het gemeentelijk informatiecentrum, de wijkservicepunten en bij ROVA.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)