Zwolle – Oorlogswinter van Jan Terlouw is Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. Dit voorjaar, 75 jaar na de bevrijding van Nederland, bewerkt Theatergroep De
Jonge Honden uit Zwolle het boek tot een familievoorstelling.
Het is de eerste keer dat het boek met medewerking van schrijver Jan Terlouw bewerkt wordt tot theatervoorstelling. Inmiddels zijn de auditie’s achter de rug en is de volledige cast bekend. Yari van der Linden zal de rol vervullen van Michiel van Beusekom, het hoofdpersonage in het verhaal.
De repetities starten halverwege februari. Op zondag 29 maart gaat Oorlogswinter in première in Schouwburg Odeon in Zwolle. Acteur Yari van der Linden zal de rol vervullen van het hoofdpersonage, Michiel van Beusekom, en actrice Tessa de Lange de rol van zijn zus, Erika. Jelle Mensink speelt de rol van Jack, de Engelse piloot. De overige rollen worden gespeeld door Klemens Patijn, Robert Baarda en Rik Witteveen. De muziek wordt gecomponeerd en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Fleur Dikken.
Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort.
Een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en nergens ben je écht veilig. De voorstelling wordt geregisseerd door Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden. Het script wordt geschreven door Wessel de Vries.
Oorlogswinter gaat op zondag 29 maart in première in Schouwburg Odeon in Zwolle en zal daarna op tournee gaan door Overijssel tot en met zondag 3 mei. Oorlogswinter wordt in samenwerking met Overijssel viert 75 jaar Vrijheid en Stichting 4 Oost geproduceerd. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Vfonds, Gemeente Zwolle, het BNG Cultuurfonds en Provincie Overijssel.