Zwolle – Bezoekers van karatetoernooi The Open Peppercup kunnen op 2 februari zelf ondervinden welk effect alcohol en drugs hebben op je motoriek en inschattingsvermogen. Door een parcours te lopen met een speciale alcohol- of drugsbril ervaren bezoekers zelf dat alcohol, drugs en verkeer niet samengaan. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken.
De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het Bob-team zal bezoekers van het karatetoernooi aanspreken en uitnodigen voor de Bob-quiz. Deze quiz staat in het teken van Bob-sport en is bedoeld om kennis over de gevolgen van rijden onder invloed over te brengen. Bezoekers kunnen ook (vrijwillig) een alcoholblaastest doen. Nuchtere bestuurders ontvangen als beloning een kleine attentie.
Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.
Autorijden vraagt om een heldere blik. Stap dus niet met alcohol, drugs en zware medicijnen achter het stuur. Vanuit de campagne worden automobilisten op allerlei plekken opgeroepen om de afspraak ‘Rijden zonder invloed, daar ga ik voor’ te maken. Doe ook mee door op www.rijdenzonderinvloed.nl op de speciale button te klikken.
Het campagneteam is in Overijssel en Gelderland op pad met activiteiten op allerlei locaties, zoals festivals en evenementen en (rij)scholen. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is. Op de website www.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden.
De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.