Standwerkersconcours Zwolle Centrum

Foto van auteur

Zwolle – Zwolle vormt ruim 25 jaar het podium voor de cabaretiers onder de marktkooplieden. Tijdens het standwerkersconcours worden tal van (gekke) producten aan de man gebracht, van snoepzakken tot medicijndoosjes, van nagelvijlen tot groenteschaven. En dat op een originele en overtuigende manier.

Op zaterdag 2 augustus 2008 is het weer zover en wordt het weer één groot feest in Zwolle. Het centrum zal in het teken staan van het Zwolse standwerkersconcours. Een twintigtal van de beste standwerkers uit Nederland zullen de strijd aangaan, wie tot beste standwerker van 2008 in Zwolle zal worden uitgeroepen.

Standwerken is in Nederland heel populair. Ons land kent ongeveer 500 standwerkers, die allen een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt leveren. Een werelds, reizend, spraakzaam en ondernemend vak, dat is nou standwerken. Het beroep van standwerker is zo oud als de weg naar Rome. Waren het vroeger de goede oude marskramers, venters of zogenoemde “kwakzalvers” die het platte land, de dorpen en de steden bezochten , nu zijn zij, standwerkers, de topartiesten van de markten en zorgen zij net even voor “de lekkere krenten in de gezellige Hollandse marktpap”.

Men spreekt er wel eens van dat de standwerker door een ouderwetse grammofoonnaald is geïnjecteerd. Hij/zij blijft zijn/haar unieke verhaal vertellen. Standwerkers zijn vaklui, hun act is meesterlijk.

Het spektakel begint om plm. 10.00 uur en zal duren tot 17.00 uur. Als parcours zijn aangewezen de Grote Markt en Melkmarkt. Een aantal deskundigen en speciale gasten (juryleden) zullen de verrichtingen van de  standwerkers nauwgezet gade slaan om na afloop unaniem tot een eindoordeel te komen, wie de winnaar zal worden. Na afloop van het concours zal wethouder Cnossen de prijzen aan de winnaars uitdelen.

Standwerken is in Nederland behoorlijk populair. Jaarlijks organiseert de CVAH  zo’n 120 concoursen, waarvan dit Zwolse concours er één is.

Het standwerkersvak, een beroep waar je met veel plezier, doch door hard, eerlijk en “echt” te werken de markt in een goede, best bezochte sfeer kan behouden en natuurlijk U, als bezoeker van de standwerkers “stand” laten genieten van de grappen en grollen die, let wel, de welbespraakte standwerker “eruit gooit”.  Standwerker, je kunt er niet voor leren of studeren, het moet gewoon in je ” handelsbloed” zitten!

De standwerkers demonstreren op 2 augustus a.s. van alles. Je kunt het zo gek niet bedenken, koopwaar die je normaal zo één-twee-drie niet koopt, maar die door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie nu grif over de ’toonbank’ gaat.

De deelnemers praten én verkopen deze dag de sterren van de hemel.

Bovenal zorgen ze voor veel extra plezier in de Zwolse binnenstad.

Wie doen er in Zwolle zoal mee?

1.     Joey Spoolder, één van de jongste standwerkers in den lande, die vorig jaar Nederlands kampioen is geworden in Rotterdam.

2.     Hans Rigter, de winnaar van het Zwolse concours 2007

3.     Nel Polder – Koeman, de 2e prijs winnaar van het Zwolse concours 2007

4.     en natuurlijk Lydia de Ruit met haar vlotte babbel en het bekende vlekkenzeepje.

Verder een groot aantal winnaars van andere concoursen, de crème de la crème onder de standwerkers zal in Zwolle aanwezig zijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)