Zwolle viert 75 jaar vrijheid

Foto van auteur

Zwolle – Het ijsbeeld van Anne Frank zal volgende week gaan smelten als het IJsbeelden Festival haar deuren heeft gesloten voor het publiek en de vriesmachines worden stopgezet.

Het uit ijs gehouwen beeld van Anne Frank was een herinnering aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden. Het beeld van Anne Frank kan als het begin van de viering van 75 jaar vrijheid in Zwolle worden gezien. Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd, maar al op 14 april werd Zwolle bevrijd toen Léo Major vanaf Wijthmen als verkenner van de Canadese troepen de stad in trok.

Het Nationaal Militair Museum in Soest wijdt zelfs een tentoonstelling aan Léo Major en op dinsdag 14 april aanstaande is in het Fraterhuis een documentaire te zien over deze bevrijder van Zwolle. Dezelfde dag ook de herdenkingsdienst bij het monument in het Ter Pelkwijkpark. Zowel in Zwolle-Zuid als Westenholte zullen er plaquettes worden onthuld ter herinnering en als eerbetoon aan in Zwolle omgekomen Canadese soldaten.

De provinciale Vrijheidsexpres doet die dag Zwolle aan in Park de Wezenlanden met een talkshow, optredens en nog veel meer. ANNO toont verhalen en voorwerpen van Zwollenaren aan de Sassenstraat 11. Om 13.00 uur worden de klokken van de Peperbus geluid en kan er gefeest worden. De stadsbeiaardier zal het stadscarillon gaan bespelen. Op het Nahuysplein wordt een Anne Frankboom geplant. ’s Avonds in het Dominicanenklooster een vrijheidsvoorstelling met beelden, verhalen, poëzie en theater en in de Plantagekerk een ‘meezing bevrijdingsconcert’.

14 april vormt met tal van activiteiten het hoogtepunt van Zwolle Viert Vrijheid, maar ook al eerder en daarna vinden er diverse evenementen plaats, die niet alleen herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan de vrijheid waarin we al 75 jaar mogen leven. Voor een goed overzicht van alle festiviteiten en herdenkingen gedurende het hele jaar verwijzen we naar de website: www.zwolleviertvrijheid.nl