Zwolle – Zaterdagochtend zou wethouder Klaas Sloots het wormenhotel bij de buurtmoestuin aan de Palestrinalaan in Holtenbroek samen met buurtbewoners officieel openen, maar dit is uitgesteld vanwege de coronavirus. Toch is het wormenhotel tegenover de James Last flat zaterdagochtend in gebruik genomen ondanks de afwezigheid van de wethouder.
In het wormenhotel kunnen buurtbewoners hun groente, fruit- en etensresten deponeren, die door wormen worden verteerd en omgezet naar compost. Deze vruchtbare compost kan vervolgens weer worden gebruikt voor de bemesting van de moestuinbakken, die hier vorig jaar september zijn geplaatst. In de moestuinbakken worden groentes gekweekt door de tuinierende wijkbewoners en zo is de kringloop rond.
Wijkmanager Wim van Hattum mocht als eerste een afvalbak met GFT in de compostbak van het wormenhotel storten en hiermee werd het wormenhotel in aanwezigheid van deelnemende buren in gebruik genomen. Initiatiefneemster Petra Schepens begeleidt dit project namens de gemeente en Martine Duim, bewoonster van de James Last flat, is als beheerder van dit wormenhotel aangesteld. Inmiddels hebben zich al enkele wijkbewoners aangemeld als deelnemer en andere hebben al van hun interesse blijk gegeven. Er kunnen in totaal ongeveer vijfentwintig mensen meedoen. Totnutoe konden bewoners van hoogbouwwoningen hun afval niet scheiden.
Het wormenhotel is een door Edward Otten ontworpen houten huisje met daarin een grote compostbak, waarin de wormen hun werk doen. Het is het tweede wormenhotel in Zwolle; er staat er al een bij de watertoren aan de Turfmarkt en er zullen er nog meer volgen. In Amsterdam staan er inmiddels al meer dan honderd van dit soort composthuisjes. Buurtbewoners die meedoen hebben meer contact met elkaar en ook kinderen leren hoe de natuur zijn werk doet. De officiële opening mag dan zijn uitgesteld, maar de wormen zijn intussen aan het werk gegaan en de eerste bewoners aan de Palestrinalaan hebben inmiddels hun gescheiden GFT-afval gestort. Wethouder Klaas Sloots is van harte welkom als de groentes worden geoogst, die zijn gevoed met het door de mestwormen opgegeten groene afval uit de buurt.