Dubbele crisis voor tophockey in Zwolle

Foto van auteur

Topcoach Frank Geers met speelsters HCZ Dames 1
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Hockeyclub Zwolle kampt met een dubbele crisis. Behalve de coronacrisis waardoor er geen wedstrijden en trainingen kunnen plaats vinden heeft men ook te maken met een financiële crisis. Deze week nam de club met pijn in het hart afscheid van twee topcoaches. Afgelopen week maakte de club al bekend dat technisch directeur Frank Geers zijn taken heeft neergelegd. Aan het einde van dit seizoen stopt hij ook als coach van het sterkste damesteam.

Vorige week donderdag stelden Hockeyclub Zwolle en Frank Geers na een vierjarige intensieve samenwerking vast dat de visie van Geers en zijn daarbij behorende ambitieuze plannen niet in de praktijk gebracht kunnen worden. Dit tot grote spijt van beide partijen. In goed overleg hebben HCZ en Geers besloten de samenwerking te beëindigen.

Geers was sinds 2017 betrokken bij Hockeyclub Zwolle als technisch directeur. Daarnaast is hij sinds dit seizoen coach en trainer van het eerste dames team. Geers zal gefaseerd zijn taken beëindigen. Met ingang van 1 februari is zijn contract als technisch directeur ontbonden. Aan het einde van het hockeyseizoen stopt hij ook als coach van Dames 1. Dames 1 van HC Zwolle, een tophockeyteam, staat na twaalf gespeelde wedstrijden met twintig punten op een vierde plek in poule A van de overgangsklasse. Dit is het derde niveau van hockey in Nederland. De twee hogere niveau’s zijn de promotieklasse en de hoofdklasse.

Hockeyclub Zwolle is Frank Geers dankbaar voor de professionaliseringsslag die hij binnen de jeugdopleiding heeft gerealiseerd. Voor zijn komst was het nog een uitzondering dat er Zwolse jeugdteams in de landelijke competitie speelden. In de afgelopen jaren is het mede door Geers zijn betrokkenheid regel geworden.

HCZ is Frank Geers dankbaar voor de professionaliseringsslag die hij binnen de jeugdopleiding heeft gerealiseerd. Voor zijn komst was het nog een uitzondering dat er Zwolse jeugdteams in de landelijke competitie speelden. In de afgelopen jaren is het mede door Geers zijn betrokkenheid eerder regel geworden.

Dinsdag maakte de Zwolse hockeyclub bekend dat ze de samenwerking met Pancho van den Broek beëindigen aan het einde van dit seizoen. Dit omdat de club haar begroting voor het tophockey heeft moeten bijstellen. Van den Broek was de afgelopen drie jaar de hoofdcoach van het sterkste herenteam van de club. Na de degradatie in het eerste seizoen, volgde daarop direct het kampioenschap in de eerste klasse en promotie naar de overgangsklasse. Ook dit seizoen presteert Heren 1 onder leiding van Van den Broek naar vermogen. Heren 1, een tophockeyteam, staat na twaalf gespeelde wedstrijden met twaalf punten op een achtste plek in poule B van de overgangsklasse. Handhaving in de overgangsklasse is dit seizoen het doel.

Het bijstellen van de begroting heeft het bestuur van HCZ er ook toe gedwongen om afscheid te nemen van Roel Stofmeel. Dit maakte de club woensdag openbaar. Na langdurig hoofdcoach van Dames 1 te zijn geweest, nam Stofmeel aan het begin van dit seizoen een deel van de taken van Geers over. Stofmeel was als technisch manager tophockey betrokken bij de begeleiding van toptrainers en topcoaches voor de jeugdteams. Het contract met Stofmeel is ontbonden per 1 februari. Het bestuur van de hockeyclub laat weten dat ze het besluit genomen hebben met pijn in hun hart. “Met zijn kennis en ervaring was Roel van grote waarde. Uit de reacties van de topcoaches bleek hoezeer zijn betrokkenheid gewaardeerd werd,” aldus het bestuur van HCZ.

Dat Stofmeel in de afgelopen een echt Zwols hockeyhart heeft gekregen blijkt. Niet alleen toonde hij begrip voor het moeilijke besluit van Hockeyclub Zwolle. Hij besloot ook nog eens om op de achtergrond als adviseur bij het tophockey betrokken te blijven. Dit tot grote waardering van het bestuur van de vereniging.

Foto's 3
Topcoach Frank Geers met speelsters HCZ Dames 1 - Foto: Peter Denekamp
Topcoach Frank Geers met speelsters HCZ Dames 1
Foto: Peter Denekamp
Dubbele crisis voor tophockey in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Dubbele crisis voor tophockey in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp