Bewoners ’t Hoge Huis winnen strijd voor bushalte

Foto van auteur

Archieffoto
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – De bewoners van ’t Hoge Huis in Stadshagen strijden al maanden samen met de SP om de bushalte voor hun seniorencomplex terug te krijgen. Sinds begin 2019 doet lijn 1 de halte voor het seniorencomplex niet meer aan.

De oudere bewoners voerden verschillende publieksacties, er werd een burgerinitiatief opgezet en de SP vroeg geregeld aandacht voor hun problemen in de gemeenteraad en Provinciale Staten. Met succes! De bushalte bij ’t Hoge Huis komt terug en zal in de nieuwe dienstregeling eind dit jaar bediend gaan worden door 2 lijnen. Dat blijkt uit het nieuwe concept vervoersplan.

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling: “Dit is een enorme overwinning voor de bewoners en de buurt. Maandenlang was de boodschap dat hier niks aan gedaan kon worden en wezen de provincie en de gemeente met de vinger naar elkaar. Geen geld, gaan wij niet over, onvoldoende vraag. Alle smoesjes zijn wel voorbij gekomen. Deze overwinning heeft aangetoond dat goed openbaar vervoer een politieke keuze is. De acties die wij met de bewoners hebben gevoerd en de brede steun uit de wijk hebben laten zien dat actievoeren werkt en met voldoende druk maatschappelijke verandering mogelijk is.

Dit is allereerst een overwinning voor de bewoners. Vanwege de coronacrisis zijn zij nu minder mobiel dan ooit. We hopen allemaal dat dit zo spoedig mogelijk voorbij is en dan hebben de bewoners van ’t Hoge Huis en Werkeren iets om naar uit te kijken, weer zelfstandig en mobiel zijn.”

Bewoners startten samen met de SP in februari een provinciaal burgerinitiatief om de eis voor een bushalte kracht bij te zetten en het openbaar vervoer in Werkeren te verbeteren. De steun in de wijk bleek groot en binnen korte tijd was de minimumdrempel van 400 ondersteuningsverklaringen gehaald. Sindsdien staat de actie in verband met de coronacrisis op pauze.

Geerling: “Het zijn onzekere tijden, maar goed openbaar vervoer blijft noodzakelijk. We hopen dat we de coronacrisis snel samen overwinnen en dan bieden we de handtekeningen alsnog aan om het provinciebestuur nogmaals duidelijk te maken dat Stadshagen goed busvervoer wil en verdient.”