Nazorgcentrum IntermeZZo steunt mensen met kanker en hun naasten tijdens coronacrisis telefonisch, digitaal of met buddy-hulp

Foto van auteur

De huiskamer van Intermezzo is leeg
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Nazorgcentrum IntermeZZo, voor mensen met kanker en hun naasten, heeft vanwege de corona-maatregelen de locatie gesloten. Maar kanker wijkt niet voor corona! De gasten missen de ondersteuning van IntermeZZo zeer.

IntermeZZo heeft een scala aan mogelijkheden gecreëerd waardoor gasten toch steun kunnen ervaren en ook thuis zelf aan de slag kunnen. Mensen in of na het behandelproces tegen kanker zijn extra kwetsbaar. IntermeZZo heeft daarom al weken geleden de locatie gesloten. Intussen is er hard gewerkt aan ondersteuningsmogelijkheden in een andere vorm: telefonisch, digitaal of met een buddy-hulp.

Op werkdagen is de 06-lijn van IntermeZZo bemenst van 9.00-17.00 uur door ervaren gesprekspartners. Wie behoefte heeft aan een luisterend oor kan bellen met (06) 53 76 71 45. Er is veel tijd en aandacht voor iedereen. Telefonische ondersteuning vervangt tijdelijk de inloopmogelijkheid in de huiskamer of tuin van IntermeZZo.

Jaarlijks brengen mensen met kanker en hun naasten zo’n 5.000 bezoeken aan het nazorgcentrum. Ook nabestaanden van mensen die overleden zijn aan kanker, vinden er steun. Deelnemers aan nabestaandengroepen kunnen nu individueel telefonisch hulp krijgen.

Cursussen en ontspanningsmogelijkheden die groepsgewijs werden gegeven, zijn nu via filmpjes te krijgen. Zo kunnen mensen thuis yogalessen, Zen-meditatie of ademtraining volgen. Het doel is om in roerige tijden ontspanning te vinden of juist energie op te doen. De digitale lessen worden ook nu verzorgd door de bekende docenten en trainers van IntermeZZo en zijn speciaal afgestemd op mensen met kanker.

Nieuw is ook de IntermeZZo-buddy voor mensen met kanker, hun naasten en ook nabestaanden. Soms vliegt de situatie mensen naar de keel, zeker als iemand veel alleen (thuis) is. Een luisterend oor en een goed gesprek bij IntermeZZo helpt normaal gesproken mensen weer verder. Nu kan een ervaren gastvrouw of gastheer een wandeling met de aanvrager maken. Uiteraard met inachtneming van de persoonlijke mogelijkheden en de anderhalve meter afstand. Een frisse neus halen en het lentegevoel ervaren, kan mensen letterlijk meer lucht geven.

In gewone tijden komt een groep mensen elke twee weken bijeen tijdens de schrijfsalon. Aan de hand van een thema en creatieve schrijftechnieken, komen mensen toe aan verwerking van wat kanker in hun leven betekent. Nu biedt de docente wekelijks een schrijfopdracht per mail. Iedereen die wil, kan zich aanmelden. De docent belt nieuwe deelnemers om de techniek uit te leggen en stuurt elke week een nieuwe schrijfsalon-opdracht. Deelnemers missen de samenkomst en het met elkaar delen wel, maar zijn blij met het alternatief.

Deelname aan deze activiteiten is gratis. Inschrijving gaat per telefonische aanmelding bij IntermeZZo: (06) 53 76 71 45. Alle begeleiding is maatwerk. Gasten krijgen een buddy toegewezen of inlogcodes voor de gewenste cursus of ontspanningsactiviteiten.

Informatie op www.intermezzo-zwolle.nl of door te bellen met (06) 53 76 71 45.