Foto’s uit Overijssel in ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’

Foto van auteur

Zwolle – Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Hiermee is ook bekend welke foto’s uit Overijssel hiervan deel uitmaken.

Alle provincies hebben bijgedragen aan ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Er is onderzoek gedaan in archieven. Ook zonden particulieren foto’s in, waaronder uit Zwolle. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Van de foto’s uit Overijssel die zijn gekozen, zijn er diverse gemaakt in Zwolle. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van beelden en verhalen. De foto’s geven 75 jaar na de bevrijding een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

De provincie Overijssel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenstelling van de honderd foto’s. De zoektocht naar de foto’s begon op lokaal niveau en mondde uit in een keuze van foto’s die de oorlog in de provincie uitbeelden. Met de bekendmaking van ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ op 4 mei is nu ook bekend welke foto’s van de provincie Overijssel onderdeel uitmaken van deze nationale honderd foto’s.

De door de publieksjury uitgekozen foto’s uit Overijssel – waaronder enkele gemaakt in Zwolle – zijn te vinden op https://in100fotos.nl/overijssel/.

Op 4 mei zullen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl verschijnen. De NOS zendt direct na de
Dodenherdenking een speciaal tv-programma over het project uit om 20.35 uur op NPO2. Dan ligt
ook het boek ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ in de winkels.