Verhalenvertellers vanaf dinsdag virtueel op bootcamp

Foto van auteur

Mareike Tiede

Zwolle – Vertellers kunnen toch op bezoek bij het Vertelfestival Zwolle Unlimited dankzij de Virtuele Vertellers Bootcamp van de Vertelacademie.

Het Zwolse festival werd geannuleerd in verband met de coronacrisis, maar de Vertelacademie, onder meer gevestigd op De Verhalenboot in Zwolle en in Utrecht, biedt een korte onlinecursus aan, die virtueel de ervaring geeft van een festivalbezoek. De bootcamp wordt gegeven door een internationale gastdocent die anders zou optreden op Zwolle Unlimited.

Productiehuis De Verhalenboot is producent en programmeur van Festival Zwolle Unlimited. De Vertelacademie Nederland/België is al jarenlang een vaste partner van zowel De Verhalenboot als het gaat om vertelonderwijs als van Zwolle Unlimited als het gaat om het presenteren van studenten van de Vertelacademie in de programmering van het festival.

Het lijkt misschien lastig om online een les ‘verhalen vertellen’ te geven, maar voor de Vertelacademie biedt een digitaal lesaanbod ook bijzondere kansen. Tijdens de lockdown startte de vertelschool een pilot met digitale vertelklassen in plaats van de gebruikelijke fysieke lesdagen. Daar waren direct veel enthousiaste inschrijvingen voor van mensen uit het hele land en zelfs vanuit Vlaanderen. Zonder reistijd en reiskosten lag de drempel tot deelname lager.

De mogelijkheden van virtueel lesgeven werden opeens goed zichtbaar voor directeur van de Vertelacademie, Raymond den Boestert: “Meer geïnteresseerden wisten digitaal hun weg naar ons te vinden. We vroegen onszelf af wat wij onze deelnemers nog meer konden bieden, dankzij het gebruik van online-media. Nu we niet meer gebonden waren aan fysieke lesdagen verdwenen de nationale grenzen en lag eigenlijk de hele wereld voor ons open. We besloten van onze lessen nog meer een internationaal platform te maken voor ontmoeting en inspiratie. Zo ontstond het idee voor de samenwerking met verschillende internationale vertelfestivals.”

Alle vertelfestivals in Europa zijn geannuleerd in verband met de maatregelen rondom corona. Zo ook het bekende Nederlandse festival Zwolle Unlimited. Nu het festival in mei niet kan plaatsvinden, biedt de Vertelacademie in samenwerking met Zwolle Unlimited een Virtuele Vertellers Bootcamp aan. De bootcamp is een korte cursus waarbij met filmpjes en foto’s de lessen virtueel worden aangekleed als een bezoek aan het festival Zwolle Unlimited.

De Oostenrijkse verhalenverteller Mareike Tiede, die oorspronkelijk was geprogrammeerd om op het festival te op te treden, wordt de digitale docent. Mareike’s expertise ligt bij de persoonlijke verbinding met een verhaal. Tijdens de bootcamp gaat ze dit onderwerp uitdiepen met de beginnende en gevorderde vertellers die deelnemen. De bootcamp vindt online plaats op 26, 28 en 29 mei: de periode waarin Zwolle Unlimited eigenlijk zou hebben plaatsgevonden.

De virtuele bootcamp bij Zwolle Unlimited is onderdeel van een reeks die wordt aangeboden door de Vertelacademie. Er werd ook een Virtuele Vertellers Bootcamp gegeven rondom Hemelvaart, in plaats van het Erzähl Mir Was festival in het Duitse Remscheid. In oktober komen er bovendien twee bootcamps ter gelegenheid van het festival Vertel! van Theater Kikker in Utrecht en ter gelegenheid van het vertelfestival van het Vlaamse Alden Biesen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)