Zwolle – Boeren hebben maandag opnieuw het distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd. Urenlang kon er geen vrachtwagen meer in of uit. Dit leidde tot lange files van vrachtwagens op de Marslanden. Het protest verliep gemoedelijk en vreedzaam.
Rond half negen ’s avonds reed een eerste groep van ongeveer vijftig tractoren Zwolle binnen via de Kranenburgweg. Aangekomen bij het distributiecentrum van Albert Heijn blokkeerden ze direct de in- en uitgang van het terrein. Ook werden er tractoren voor een kleinere uitgang aan de Newtonweg geparkeerd.
Een uurtje later arriveerde een tweede colonne van vijftig tractoren bij het distributiecentrum. Rond kwart over tien sloot een laatste groep met wederom vijftig landbouwvoertuigen zich aan bij het protest.
Sinds vrijdag protesteren boeren in Zwolle. Vrijdagmiddag deden ze aangifte tegen landbouwminister Carola Schouten bij de Zwolse politie. Vervolgens trokken ze luid toeterend door de binnenstad. Ook op zaterdag werd er gedemonstreerd bij het politiebureau en het distributiecentrum van Albert Heijn op de Marslanden.
De boeren zijn boos op de minister. Met haar nieuwe veevoerregels wil ze de uitstoot van stikstof beperken. Dit doet ze door boeren te verbieden het vee nog eiwitten te voeren. Volgens boeren en veeartsen gaat dit ten koste van de gezondheid en het welzijn van de dieren. Zij vinden dan ook dat Schouten zich met haar beleid schuldig maakt aan dierenmishandeling.
Dat de boeren meer dwars zit is wel duidelijk. De protesten zijn de afgelopen dagen groter geworden en richten zich niet alleen meer tegen de overheid. De boeren vinden ook dat de grote supermarkten een bedenkelijke rol spelen. Zij stellen steeds hogere eisen aan de voedselkwaliteit en verhogen de consumentenprijzen terwijl de boeren er weinig tot niets van terugzien in hun verdienmodel.
“Het gaat om er niet om om Albert Heijn financieel te raken,” zegt woordvoerder Albert namens de boeren. “Wat we willen is een eerlijke prijs. De prijs van een liter melk in de supermarkt blijft stijgen terwijl de boer er steeds minder voor krijgt.”
Tegen de klok van elf uur was de woordvoerder van de boze boeren welkom bij een directielid van het distributiecentrum van Albert Heijn. Namens de boeren kon hij zijn grieven kenbaar maken. De uitkomst van het gesprek is onbekend.
Tot laat in de avond stonden er lange rijen vrachtwagens te wachten op de Gerenweg. Vanaf de Oldeneelallee stonden er vrachtwagens tot aan de Pascalweg. Ook vanaf de kruising bij de brandweerkazerne stond het vol met wachtende truckers tot aan de Pascalweg.
Dat de boeren het niet gemunt hebben op de vrachtwagenchauffeurs bleek toen een trucker aangaf dat zijn uren er bijna op zaten. De rijtijdenwet zou hem dwingen om niet verder te mogen rijden na afloop van het protest. De man wilde graag ergens warm eten, douchen en slapen. De boeren besloten een aantal een tractoren aan de kant te zetten waardoor de vrachtwagen achterwaarts kon vertrekken.
Om twaalf uur ’s nachts beëindigden de boeren hun protest en keerden huiswaarts. Vermoedelijk was dit nog niet het laatste protest. Ze lieten weten dat ze door blijven gaan tot de landbouwminister terugkomt van zomerreces om samen te zoeken naar oplossingen.