Herdenking 15 augustus in Park Eekhout krijgt andere invulling

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), de Indonesische revolutie (1945-1949) en kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962) krijgt in Zwolle een andere invulling.

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. In overleg met de Gemeente Zwolle is er gekozen voor een sobere herdenking zonder publiek. Dit gebeurt bij het Indië- en Nieuw-Guinea monument in Park Eekhout.

De reden van deze aanpassing heeft te maken met het corona-virus. Het publiek wat voorgaande jaren naar deze herdenking kwam, is grotendeels oudere en hierdoor kwetsbaar voor het virus. De Commissie Herdenking 15 augustus wil geen risico lopen en kiest hierdoor voor een sobere herdenking.

Van deze alternatieve herdenking en de kranslegging zal een film worden gemaakt. Deze film is op 15 augustus via internet te bekijken. Hiermee is het mogelijk dat de hele Zwolse samenleving, ondanks omstandigheden, op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken.

De grootschalige herdenking, zoals die oorspronkelijk was bedoeld en gepland, is verplaatst naar 2021.

De Commissie geeft aan dat u op 15 augustus bloemen bij het monument mag neerleggen, indien u hier behoefte aan heeft. Wel vragen zij u de corona-veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en voldoende afstand te houden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)