Rabobank IJsseldelta zet zich in voor het behoud van clubs en verenigingen in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Clubs en verenigingen in regio Zwolle, Kampen, Hattem en Zwartewaterland hebben het door de coronacrisis moeilijk. Doordat leden niet of beperkt bijeen mogen komen staat hun toekomstbestendigheid onder druk.

Vanaf 31 augustus start het jaarlijks terugkerende Rabo ClubSupport. Clubs en verenigingen worden dan opgeroepen om campagne te voeren om stemmen te winnen voor bestedingsdoelen die de club én de buurt sterker en beter maken. Rabobank IJsseldelta stelt haar kennis, netwerk en financiële ondersteuning beschikbaar om die doelen te verwezenlijken. Met de huidige crisis is deze steun belangrijker dan ooit.

Met Rabo ClubSupport investeert de bank al jaren met haar kennis, netwerk en financiële middelen in het club- en verenigingsleven van Nederland. Via de Rabo App beslissen Rabobank-leden mee over welke initiatieven uit het club- en verenigingsleven de steun van de bank verdienen.

Clubs en verenigingen uit regio Zwolle, Kampen, Hattem en Zwartewaterland die deelnemen voeren campagne voor een eigen bestedingsdoel en roepen Rabobank-leden op om via de app op hun initiatief te stemmen. Denk aan het opzetten van trainingsprogramma’s voor gehandicapten, verduurzaming van het clubhuis, gezond voedsel in de kantine, het aanbieden van re-integratie cursussen of workshops over ledenwerving en digitalisering. Hiermee wil de Rabobank iedereen een stem geven in het mooier en beter maken van zijn of haar club en de buurt.

De clubs en verenigingen hebben het de afgelopen maanden te verduren gehad door de crisis. Leden konden maandenlang niet samenkomen om te sporten, zingen, dansen, hobby’s te beoefenen of om zich met elkaar in te zetten voor hun vereniging.

“Nederland is kampioen verenigen. En dat is ons tijdens de coronacrisis juist onmogelijk gemaakt,’ vertelt Joram Maan, directeur Bedrijven bij Rabobank IJsseldelta. “Door de maandenlange stop hebben clubs niet alleen grote financiële zorgen, we horen ook geluiden over de sociaal-maatschappelijke gevolgen. De kantine of het clubhuis is voor veel mensen hun tweede thuis: dé plek waar leden samenkomen, waar talenten worden ontplooid en waar verbinding ontstaat in de buurt. Daarmee is tijdens de afgelopen maanden de belangrijke sociale functie die clubs hebben weggevallen. Op alle fronten kunnen clubs en verenigingen dus een steuntje in de rug gebruiken. Meedoen aan Rabo ClubSupport is dus goed voor jouw club én geweldig voor de buurt.”

In 2019 hebben bij Rabobank IJsseldelta 122 clubs deelgenomen aan Rabo ClubSupport. Zo heeft Stichting Hart voor Zwolle een bedrag van € 2.155,23 ontvangen. Hart voor Zwolle verbindt jongeren aan kwetsbare Zwollenaren en heeft als doel de kloof tussen deze twee doelgroepen te dichten. “Met de bijdrage vanuit Rabo ClubSupport hebben wij veel bijzondere ontmoetingen mogelijk kunnen maken in Zwolle. Zo hebben we jongeren met dakloze Zwollenaren opgesloten in een escaperoom, ze hebben gekookt met vluchtelingen, eenzame ouderen ontmoet en we hebben een groots ontmoetingsfeest georganiseerd. Het feest is een schitterende plek waar vrijwilligers zich gewaardeerd voelen voor hun inzet en kwetsbare en eenzame Zwollenaren de avond van hun leven hebben”, aldus Eline Ploegman, teamleider Hart voor Zwolle.

Rabobank IJsseldelta roept ook dit jaar lokale clubs en verenigingen op om hun maatschappelijke initiatieven in te schrijven voor Rabo ClubSupport. Hiervoor ontvangen zij een persoonlijke uitnodiging van Rabobank. Ook start er een landelijke campagne waar onder meer sporters van TeamNL en artiesten van het collectief Kunstbende aan deelnemen. Verenigingen en stichtingen kunnen zich vanaf vandaag tot en met 30 september aanmelden. De stemperiode voor Rabobank-leden start op 5 oktober en op 7 november horen alle clubs welk bedrag ze in ontvangst mogen nemen.

Meer informatie over Rabo ClubSupport vind je hier.