Zwolle – Veiligheid voor alles, dat is het credo van wethouder Gerard van Dooremolen. “Het is in Nederland nog niet voorgekomen dat munitie bij soortgelijke baggerwerkzaamheden is ontploft en we weten niet of er nog munitie in de gracht ligt, maar we nemen het zekere voor het onzekere. Daarom treffen we veiligheidsmaatregelen voordat we starten met het opruimen van de bagger in de Achtergracht langs de Diezerkade.”
Direct omwonenden van de Achtergracht/Diezerkade weten inmiddels wat ze te wachten staat. Zij zijn tijdens een bewonersbijeenkomst geïnformeerd. Op 7 oktober vinden de voorbereidingen plaats: er worden hekken met doeken en scherfwerende dekens direct langs het water geplaatst en een ponton met een beveiligde kraan en een beunbak worden in de gracht afgemeerd. De wethouder licht toe: “We schermen het gebied met ´blinde´hekken af vanwege de veiligheid, maar ook om nieuwsgierigen te weren. Ik wil dat omwonenden, die even geen prachtig uitzicht hebben, zo min mogelijk overlast hebben.”
Binnen een straal van 200 meter mag niemand komen, behalve de baggeraars. De meeste woonboten in de Achtergracht liggen net buiten dat gebied. Eén boot wordt verplaatst. De wethouder garandeert een vrije doorgang van al het verkeer en alle woningen en bedrijven zijn als normaal bereikbaar. Wel is dit deel van de Achtergracht afgesloten voor het waterverkeer. Dat wordt met borden aangegeven.
Op 14 oktober wordt het startsein gegeven en is de verwachting dat de bagger in 4 dagen is opgeruimd. Op de vraag aan de wethouder wat er met munitie gebeurt die wordt gevonden, antwoordt hij: “De kraan hevelt de bagger over in een beunbak. Die is ook beveiligd. Daarna wordt de bagger over het water afgevoerd naar de Noorderkolk. Daar wordt de bagger gezeefd en pas daar weten we of er munitie in de bagger zit.”
Daarmee benadrukt van Dooremolen nog eens dat veiligheid voor alles gaat. Geen extra handelingen in de Achtergracht, die ook elders gedaan kunnen worden. Na het zeven wordt de gevonden munitie elders in Zwolle door Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk gemaakt, de bagger gaat naar het baggerdepot IJsseloog in het Ketelmeer en het grof vuil naar een afvalverwerkingsbedrijf. Na het opruimen van de bagger duurt het ongeveer een week en daarna is al het materieel in en langs de Achtergracht weggehaald en kunnen de omwonenden weer genieten van het dan schone water. Van Dooremolen: “Schoon betekent voor mij ook zonder munitie. Ook al heeft de munitie geen ontstekingsmechanisme en is er geen direct gevaar als het rustig op de bodem ligt, laten liggen is voor mij geen optie.”
De werkzaamheden in de Noorderkolk zullen nog een aantal weken tot maanden in beslag nemen, want ook in de Schuttevaerhaven is munitie aangetroffen. Wanneer die wordt opgeruimd kan de wethouder nog niet zeggen, maar dat zal niet lang meer op zich laten wachten, is zijn belofte.