Zwolle – Vanaf 2015 herdenkt het Gymnasium Celeanum de deportatie van de Zwolse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanwege Covid-19 vond de gebruikelijke rozentocht van de leerlingen en genodigden naar de voormalige school aan de Veerallee niet plaats. Als alternatief lazen de leerlingen op school de namen voor van de gedeporteerde Joodse stadsgenoten.
De herdenking rondom de Rozenboom was dit jaar anders dan anders. De betrokkenen hebben gemeend er goed aan te doen de herdenking wel door te laten gaan en hebben er een waardige herdenking van gemaakt. Het filmpje van het lezen van de namen begint met een boodschap van historicus Jaap Hagedoorn aan de leerlingen. Dan worden de namen gelezen door de leerlingen van klas 3. Vervolgens richt wethouder Ed Anker zich tot de leerlingen. Tot slot speelt Fabian Altena die Nigun van Ernest Bloch op viool.
Leerlingen uit jaarlaag drie hebben een grote rol bij deze herdenking. Tijdens mentorlessen zijn zij hierop voorbereid door gastsprekers verbonden aan Herdenkingscentrum Kamp Westerbork. Tijdens het vak tekenen hebben zij een opdracht omtrent Etty Hillesum gemaakt: “Vruchten en bloemen dragen op elke grond, waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?”.
Aan de vooravond van hun deportatie naar Westerbork op 3 oktober 1943 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. De groep werd onder het mom van gezinshereniging gedeporteerd naar doorgangskamp Westerbork. De Joodse mannen waren al eerder dat jaar terecht gekomen in werkkampen in Overijssel en Friesland.
Zeven personen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde dit kamp. In de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee werden de dagen na de deportatie “gewoon” weer gymlessen gegeven.