Zwols college ziet vernieuwingen in Jeugdzorg

Foto van auteur

Het Zwolse college van burgemeester en wethouders was vrijdag 8 december 2006 op bezoek bij het Consultatiebureau Stadshagen (onderdeel van Icare, in aanwezigheid van de GGD) en Bureau Jeugdzorg.

Het college heeft zich op locatie laten bijpraten door wethouder Erik Dannenberg en de betrokken instellingen over thema´s rond jeugdgezondheidszorg en jeugdzorg. Dannenberg: “Het was een verhelderend werkbezoek waarbij we een goed beeld hebben gekregen van de betrokkenheid van de leiding en medewerkers van de jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg in de praktijk. Het is een absolute noodzaak om daarvoor eens buiten de reguliere vergaderingen tijd vrij te maken voor dergelijke nuttige en informatieve contacten met partners in de stad, en daarbij van gedachten te wisselen en ervaringen uit te wisselen met de mensen in de praktijk.”

“Een opvallende conclusie was dat er op veel plekken aan het stellen van diagnoses en indicatie wordt gedaan, zoals binnen het onderwijs, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) en justitie. Dat moet efficiënter kunnen”, concludeert Dannenberg.

De medewerkers van Jeugdzorg werken dagelijks met jongeren en gezinnen waarin zich problemen voordoen. “In het laatste deel van het programma kregen we een presentatie over Eigen Kracht Conferenties, waarbij familieleden en andere naasten rond een jongere worden ingeschakeld om deel te nemen aan de zorg voor een jongere. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door deze werkwijze de zorgvraag met tachtig procent kan dalen.”

De wethouder wil zich door deze werkwijze laten inspireren voor gemeentelijke hulp- en zorgverlening. “Het sluit uitstekend aan op het gedachtegoed van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Professionals moeten actiever aansluiten op bestaande, eigen sociale netwerken van mensen en hen ondersteunen bij de problemen waar ze in hun leven tegenaan lopen.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)