Zwolle – Door het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Lianne Buijs lijkt het er nu toch van te komen. Het heestervak in de van Maanenware In Zwolle-Zuid wordt een ontmoetingsplek.
Zij heeft niet alleen de gemeente en bewoners overtuigd van dit goede idee, er ligt nu zelfs een ontwerp voor de nieuwe inrichting. Bewoner Lianne Buijs: “Toen mijn zoontje 1 jaar was, zag ik door het keukenraam regelmatig ouders en kinderen elkaar treffen op de parkeerplaats. Toen ontstond bij mij al het idee om de struiken te vervangen door gras.”
Lianne Buijs vervolgt: “Afgelopen zomer heeft ook mijn zoontje – toen 2 jaar – heerlijk buiten kunnen spelen op de parkeerplaats. Op gepaste afstand hebben we onze buren beter leren kennen en groeide het saamhorigheidsgevoel. Hoewel de parkeerplaats redelijk groot is, is dit niet ideaal. Een klein watergevecht, een softy-bal overschoppen of op de fietsjes racen is niet zo handig vlak bij de auto’s. Hierdoor besloot ik om contact met de gemeente op te nemen om te kijken wat er mogelijk zou zijn.”
De gemeente was aanvankelijk niet enthousiast. Wijkbeheerder Jeanette Santing: “We zijn geen voorstander van weghalen van groen. Juist in deze tijd met de vele hete zomerdagen en de hevige regenbuien willen we juist meer groen en minder tegels. En de van Maanenware is al heel erg stenig.”
Lianne: “Dat begreep ik wel. En toen een van de buren ook nog bezwaar maakte tegen het weghalen van de krentenstruiken waar veel vogels van eten, en andere buren de vrees voor overlast van hangjongeren noemden, liet ik het weer rusten. Maar elke keer dacht ik: we missen iets. Niet alleen een speelplek, maar ook een plek waar we elkaar treffen, voor een praatje of een kop koffie.”
Lianne hield vol. Op advies van de gemeente zocht ze medestanders in de buurt. “Iedereen was enthousiast of werd enthousiast.” Jeanette: “We benadrukten dat ze met een idee moesten komen met behoud van het groen.”
Een medewerker van Rova is op de locatie gaan kijken. Hij adviseerde om twee van de drie krentenstruiken te behouden en een aantal heesters te laten staan voor de omheining. De groenadviseur van de gemeente heeft met dat advies en met de ideeën van de bewoners twee ontwerpen voor de nieuwe inrichting van het heestervak gemaakt.
Jeanette: “Er is ruimte voor een extra boom, gras en nieuwe beplanting. Lianne: “En een bankje. Ik zie dat helemaal voor me. Dat we op een mooie zomerse dag in de warme zon daar zitten, kletsen, spelende kinderen; een straatbarbecue of een oudejaarsborrel rond een vuurkorf.”
Maar zo ver is het nog niet. De keuze voor het ontwerp en de boom is gemaakt, “Het is niet zo gemakkelijk om in coronatijd contact met elkaar te onderhouden”, aldus Lianne, “maar ik ben de deuren langs gegaan, het ontwerp uitgelegd, de soorten bomen waar we uit kunnen kiezen. En het mooie is: bijna iedereen kiest voor hetzelfde ontwerp, en qua boom voor de kerspruim. Nu twee krentenstuiken behouden blijven en het idee zo gaat leven in de straat, reageert de buurt enthousiast.”
Jeanette: “We maken met de bewoners afspraken over het onderhoud. Deels doet de gemeente dat, maar het gras maaien ze zelf. Voor een bank krijgen ze een klein bedrag zodat ze die zelf kunnen aanschaffen.” Lianne’s enthousiasme is onverminderd groot: ”We willen een bankje waardoor iedereen ziet dat dit een buurtinitiatief is.”
Lianne Buijs is niet de enige inwoner die zich inzet voor het verbeteren van de buurt. De gemeente heeft daarvoor nu ook een digitaal platform: MijnWijk. Bewoners die een goed idee hebben voor hun buurt plaatsen dat op deze website voor bewonersinitiatieven.