Zwolle – De GGD Regio IJssel-Vecht komt met een nieuw protocol alcoholadvies voor leerlingen, leerkrachten en ouders, dat op 1 januari 2009 officieel een feit moet zijn. Deze manier van advisering onderscheidt zich door de unieke één op één situatie, het vroegtijdig signalering van alcoholproblemen, waardoor er snel gehandeld kan worden en de grote betrokkenheid van ouders.
Op dit moment worden er door medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD al Periodieke Gezondheidsonderzoeken (PGO) gehouden in de groepen 2 en 7 van de basisschool en klas 2 van het voorgezet onderwijs. Tijdens het PGO op de basisschool is ook een ouder aanwezig. Sinds de zomervakantie draait een proef om voor groep 7 en klas 2 een alcoholadvies op maat te geven. Dit advies biedt de gelegenheid om leerlingen en ouders te wijzen op de risico’s van alcoholgebruik, maar ook om aan signalering en doorverwijzing te doen. Na de herfstvakantie gaat de GGD daar verder mee.
“De proef blijkt nu al aan te slaan. Het belangrijkste wapenfeit tegen overmatig alcoholgebruik onder jongeren, is namelijk het vroeger en vaker bewust maken van de risico’s. Het advies gaat niet alleen om informeren van kind en ouder over de risico’s, maar hen ook bewust te maken van deze risico’s. Daarnaast gaat het om signaleren van alcoholgebruik bij kinderen en waar nodig op een eenduidige manier door te verwijzen”, aldus projectleider Lian Schoot Uiterkamp, beleidsmedewerker gezondheidsbevordering van de GGD Regio IJssel-Vecht.
De eerste ervaringen met het protocol zijn zeer positief. “Ouders voelen zich gesteund door de informatie van de arts en/of verpleegkundige. Zij geven aan ook met hun oudere kinderen in gesprek te gaan. Ook de leerlingen zeggen het logisch te vinden dat het onderwerp aan de orde komt tijdens het gezondheidsonderzoek.”
Tijdens het PGO met de verpleegkundige of arts, wordt aan de leerlingen worden gevraagd of hij/zij wel eens alcohol heeft gedronken. Dat betekent dat er bij ieder kind over alcohol begonnen wordt. Hierbij wordt er een plaatje van een hersenscan getoond, omdat het risico voor de hersenen centraal staat. Naast een mondeling advies is er schriftelijke informatie, waaronder de folder ‘Alcohol en opvoeden’ van het Trimbos. Wanneer iemand aangeeft meer te willen weten of vragen heeft over het alcoholgebruik van hun kind, verwijst de GGD door naar de afdeling preventie van Tactus.
Niet alleen externe partijen zetten zich dus volop in om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Naast dat de GGD al sinds het begin van het project – december 2006 – Minder Drank Meer Scoren deelnemer is, hebben de betrokken medewerkers van de GGD extra bijscholing gehad om een goed alcoholadvies te geven.