Corona-investeringsregeling voor kleine culturele initiatieven in Overijssel

Foto van auteur

Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel
Foto: Martien Hovestad

Zwolle – Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en de provincie Overijssel hebben besloten een extra helpende hand uit te steken nu koren, (muziek)verenigingen, podia, musea en theaters voorlopig nog moeten blijven inspelen op de coronamaatregelen.

Zij kunnen vanaf januari een beroep doen op de corona investeringsregeling Kleine Culturele Initiatieven, die daar speciaal voor in het leven is geroepen. Er is in totaal 200.000 euro beschikbaar. Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle behoort tot de eersten die zich hebben aangemeld voor deze regeling.

Gedeputeerde Roy de Witte is blij met de ondersteuning voor deze initiatieven. “Met deze investeringsregeling kunnen we culturele initiatieven een steuntje in de rug geven om in te spelen op de maatregelen. Ik zie allerlei creatieve oplossingen ontstaan om – op afstand – toch samen iets te kunnen ondernemen. Want juist die kleine initiatieven die in de haarvaten van onze samenleving zitten, maken dat het samenleven in Overijssel zo mooi is.” Per aanvraag is er 500 tot 2500 euro beschikbaar.

Een koor dat extra repetitieruimte huurt om op anderhalve meter te kunnen repeteren, de aanschaf van audiovisuele middelen of technische middelen om de cultuurbeleving op afstand te vergroten of de aanschaf van applicaties voor het managen van bezoekersaantallen. Dit zijn allemaal voorbeelden van ingrepen die in aanmerking kunnen komen voor deze corona-investeringsregeling.

Een van de eerste aanvragers is Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle. Met negentig leden tussen de 13 en 23 jaar kunnen zij nu niet terecht op de vaste repetitieplek. “Om coronaproof te kunnen repeteren, hebben we meerdere grote ruimtes nodig, zoals bij Theater De Spiegel of het Celeanum. Dat brengt extra kosten met zich mee, die we niet zomaar uit de contributies kunnen betalen. Het is geweldig dat we nu vanuit deze regeling ondersteuning kunnen ontvangen”, aldus Anita Middel, voorzitter van De Vuurvogel.

De regeling is bedoeld voor culturele stichtingen en verenigingen die in de provincie Overijssel zijn gevestigd, voldoen aan de algemene richtlijnen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel én die geconfronteerd worden met coronakosten. Een aanvraag indienen (minimaal 500 euro en maximaal 2500 euro) kan via de reguliere procedure van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel. In totaal is er budget van 200.000 euro beschikbaar.