Het weer in het weekend: Droog, vrij koud met vorst in de nachten

Foto van auteur

Geert Grootestraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – In het weekend wordt het in Zwolle overdag met moeite +3 graden Celsius. In de nachten gaat het vriezen. Dit lijkt een beetje op winter, maar sneeuw moet je er zelf bij denken. Een dun ijsvliesje op ondiep water is wel mogelijk.

Zaterdag begint met een temperatuur iets onder nul, zodat het plaatselijk glad kan zijn door bevriezing. De wind komt uit het koude noordoosten, met in de middag kracht 3 tot 4. Dat zorgt voor extra verlaging van de gevoelstemperatuur. Door aanvoer van bewolking is met name in de middag weinig zon te verwachten. Al vroeg in de avond zakt het kwik onder het vriespunt. Die daling gaat ’s nachts gestaag door. Zondagochtend rond acht uur is de temperatuur ongeveer -4 graden.

Zondag zijn de vooruitzichten voor de zon een stuk beter dan zaterdag, hoewel er waarschijnlijk wel sluierbewolking aanwezig is. De wind is zondag nauwelijks een factor, want slechts zwak.

Op beide dagen van het weekend wordt droge lucht aangevoerd. De kans op neerslag is bijna nihil. Vrijdag was dat heel andere koek. In de ochtend viel uit verzadigde wolken veel regen. Ons weerstation in Stadshagen tapte een etmaalhoeveelheid van 14,5 millimeter af en het weerstation in Dieze-Centrum meldde 16 millimeter regen.

Maandag is qua weer een verlenging van het weekend. Een temperatuur van ongeveer -3 graden in de ochtend en overdag maximaal +3 graden. Het is droog, met veel bewolking en een beetje zon.

Na dinsdag gaat de temperatuur enkele graden omhoog. Dat doet een frontensysteem uit het zuidwesten met neerslag, mogelijk in de vorm van sneeuw. De timing hiervan is echter nog onzeker. Aan het eind van de nieuwe week keert de winterkoude lucht vermoedelijk weer terug in Zwolle.