Thorbecke’s Zwolle in De strijd om het Binnenhof

Foto van auteur

Foto: NTR

Zwolle – Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) is de hoofdpersoon van de komende aflevering van de NTR-serie De strijd om het Binnenhof.

Gefilmd is onder meer in zijn geboortehuis in Zwolle. De Thorbeckes waren een familie van handelaars, zo vertelt Thorbecke-biograaf Remieg Aerts aldaar. Maar breed hadden zijn ouders het niet. Door zijn ambitieuze vader, die hem thuis onderwees, werd de jonge Thorbecke klaargestoomd voor iets groots. Hoe groot, dat kon zelfs zijn vader niet bevroeden.

Thorbecke is het politieke voorbeeld van premier Mark Rutte. Hij is de man die in veel opzichten de basis legt voor het nieuwe Nederland. En niet alleen vanwege zijn veelgeroemde Grondwet. In gesprek met presentator Wouke van Scherrenburg vertelt Rutte, in het Torentje met een portret van zijn voorganger op de achtergrond, waarom Thorbecke in zijn ogen onze allergrootste staatsman is van de 19e en 20e eeuw.

Dit is deel 5 van de 7-delige geschiedenisserie De strijd om het Binnenhof, over politieke leiders die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van onze democratie.

De serie combineert documentaire met drama. In elke aflevering is ook te zien hoe een cruciale gebeurtenis uit het leven van de hoofdpersoon wordt gedramatiseerd door scenarist en regisseur Niek Barendsen. In de scène van vrijdag zien we Jacob Jutte als de jonge Johan Rudolph Thorbecke en Guy Clemens en Roos van Erkel als zijn ouders.