Minder mensen in regio IJsselland laten zich testen op Covid

Foto van auteur

Foto: GGD IJsselland

Zwolle – Het aantal nieuwe Covid-besmettingen neemt duidelijk af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Dit maakte de Veiligheidsregio IJsselland deze week bekend. Over de nieuwe varianten van het virus bestaan echter zorgen.

Deze nieuwe varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een derde golf. De Veiligheidsregio roept daarom op om je te laten testen, ook wanneer je slechts milde klachten hebt. Uit cijfers van de GGD blijkt dat steeds minder mensen in onze regio zich laten testen, terwijl er genoeg ruimte is. In de regel heb je binnen zes uur een testafspraak, en de uitslag is binnen 24 à 36 uur bekend. Er worden nog wel veel mensen thuis getest, ook hele afdelingen binnen zorginstellingen.

Van de personen die zich in de laatste week van januari hebben laten testen in de regio IJsselland bleek 9,7% besmet met Covid-19. Dit percentage lag in voorgaande weken aanmerkelijk hoger.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) constateert dat het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week is gedaald. Of dit doorzet is onzeker, doordat de Britse coronavariant in ons land verschenen is. Ernst Kuipers van het LCPS: “Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart.”

De ziekenhuizen bereiden zich met het oog op de nieuwe virusvarianten voor op een worst case scenario, aldus GGD IJsselland en de Veiligheidsregio.

Zij melden dat in de regio Zwolle de beschikbare capaciteit op intensive care en in de Covid-kliniek momenteel op niveau is, conform landelijke en regionale afspraken. De bezetting met Covid-patiënten in de klinieken daalt gestaag, terwijl de bezetting op de IC nagenoeg gelijk blijft. De druk op het verplegend personeel is groot, maar er is aandacht voor het welzijn van de medewerkers.

Foto's 2
Minder mensen in regio IJsselland laten zich testen op Covid - Foto: GGD IJsselland
Foto: GGD IJsselland
Minder mensen in regio IJsselland laten zich testen op Covid