Het weer in het weekend: Een pak sneeuw en een harde, ijskoude oostenwind

Foto van auteur

Voorstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zondag ligt er sneeuw in Zwolle, zaterdag overdag nog niet. De bewolking boven de stad is uitgestrekt, maar er valt nog weinig uit. Misschien een regenbuitje zaterdagochtend. De zon piept door enkele kieren in de grijze massa heen. Het is koud, slechts een paar graden boven nul.

Zaterdagmiddag gaat het kwik dalen en aan het begin van de avond belandt Zwolle onder het vriespunt. Vrieslucht stroomt ’s avonds en ’s nachts vanuit het oosten over de stad uit en daar komen we voorlopig niet van af. Zaterdag overdag zou je trouwens al zeggen dat het vriest, dankzij de straffe, kille oostenwind. Die neemt gedurende de dag alleen maar toe van matig, kracht 4, naar vrij krachtig, 5, in de avond. Dan zullen ook de eerste sneeuwvlokjes door de stad vliegen. Vanaf middernacht komt de sneeuwval in de regio Zwolle echt op gang.

In de nacht van zaterdag op zondag sneeuwt en waait het stevig. De sneeuwvlokken vliegen bijna horizontaal door Zwolle. Volgens de huidige berekeningen ligt het zwaartepunt van de sneeuwval ten zuiden van onze regio.

Zondagochtend om negen uur is de score in Zwolle naar verwachting ongeveer 5 centimeter sneeuw. En het vriest 4 graden. De ijzige oosten– tot noordoostenwind doet er nog een schepje bovenop: windkracht 5 tot 6. Windvlagen tot 75 kilometer per uur veroorzaken een sneeuwjacht in de straten.

Op sommige plekken wordt de sneeuw opeen geblazen en vormen zich sneeuwhopen. De sneeuwval gaat tot in de avond door en dan is de witte laag bij benadering gegroeid naar 10 tot 15 centimeter. Sommige weermodellen berekenen minder sneeuw voor de regio Zwolle, andere meer.

Op diverse plaatsen zal de sneeuw worden weggeblazen, om zich op andere plekken op te hopen. Stuifsneeuw in combinatie met de harde wind zorgt zondag voor barre winteromstandigheden. Reken in de volle wind op een gevoelstemperatuur van -15 graden.

Auto– en treinverkeer worden waarschijnlijk ontregeld door sneeuw en gladheid. Hiervoor heeft het KNMI code oranje afgegeven vanwege grote risico’s voor weggebruikers. Eveneens bestaat er een verhoogde kans op stroomstoringen door onder sneeuw geknapte hoogspanningskabels.

In de nacht van zondag op maandag wordt de sneeuwval geleidelijk minder. Het vriest maandag ook overdag, zodat de sneeuw blijft liggen en voor hinder kan zorgen. De ijskoude oostenwind blaast er flink op los. Winterse verkeersproblemen zijn ook maandag nog te verwachten.