SP stelt problemen bij busvervoerder Keolis aan de kaak

Foto van auteur

Foto: RRReis

Zwolle – Bij busvervoerder Keolis gaat te veel mis. Dat stelt de SP Zwolle vrijdag in een brief aan het college van B & W. Problemen met elektrische bussen verergeren al bestaande problemen en buschauffeurs zijn het kind van de rekening, aldus de SP.

Het probleem is niet duurzaamheid, het probleem is de marktwerking, volgens de SP. Daarom dringen ze aan op actie. SP-fractievoorzitter Brammert Geerling schrijft in de brief aan het college dat er al vanaf het begin problemen zijn met de nieuwe bussen. Diverse malen zijn bussen stil komen te staan en waren er problemen met de oplaadinstallaties. Ook vakbond FNV heeft in een brandbrief aandacht gevraagd voor de problemen en de gevolgen voor de chauffeurs.

De SP Zwolle zegt dat ze al enige tijd signalen ontvangen van buschauffeurs over de problemen met de elektrische bussen. Er is een waslijst aan grote en kleine misstanden. Het gaat onder meer om onvoldoende EHBO-dozen en uitvallende verwarming van bussen. Ook is er sprake van toenemende druk op het personeel.

Wat aanvankelijk nog vrij onschuldige opstartproblemen leken, is inmiddels steeds meer de laatste druppel in een emmer vol misstanden bij Keolis, zo meent de SP. Ze zijn van mening dat het neoliberale concessiemodel voor een race naar de bodem zorgt. Hiervan zijn niet alleen de reizigers maar ook de buschauffeurs de dupe. Aangezien Keolis verantwoordelijk is voor het Zwolse busvervoer, is de gemeente Zwolle medeverantwoordelijk voor de problemen en misstanden, aldus de SP Zwolle.