Pech in kwadraat: jonge Zwolse restauranthouder getroffen door coronacrisis en brand, crowdfunding gestart

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Dinsdag brak er brand uit in Restaurant Leonardo’s op de Nieuwe Markt. Ondanks de geringe brandschade bleek de financiële schade groot voor de jonge ondernemer Leonardo Molina. Sam, een vaste klant en kennis van Leonardo, startte daarom een crowdfundingsactie.

“Het is zo zuur voor Leonardo, eind vorig jaar moest hij zijn zaak wel openen omdat de contracten al waren getekend in de periode voor corona,” vertelt Sam. Het was een droom van de destijds 21-jarige ondernemer om een horecazaak te runnen in Zwolle. Toen hij de kans kreeg om een restaurant op te starten op de Nieuwe Markt naast het bekende café De Hete Brij bedacht hij zich geen moment.

“Leonardo wilde het graag goed doen en zijn zaakjes perfect regelen,” vervolgt Sam. Ze weet nog dat een man van één van de grootste banken van Nederland langs kwam om te adviseren over verzekeringen. Volgens hem was een inboedelverzekering meer dan voldoende in het gehuurde pand.

Dat de zaakje toch niet zo goed geregeld waren bleek dinsdag. Door een klein brandje achter de frituur ontstond brandschade waardoor de zaak enkele dagen moest sluiten. De inboedelverzekering van Leonardo dekte de schade niet. “Tot overmaat van ramp dekte de opstalverzekering van de verhuurder het ook niet,” zegt Sam. “Leonardo vist dus achter het net en moet alles zelf betalen.”

Het zit de jonge ondernemer helemaal niet mee. Hij vist wel vaker achter het net. “Voor de horeca zijn wel compensatieregelingen, maar ik ben in september vorig jaar open gegaan. Start-ups vallen buiten de boot omdat ze geen omzet hebben van een jaar geleden, een eis van de overheid voor een tegemoetkoming,” vertelt Leonardo Molina. Een aanvraag voor compensatie via een nieuwe regeling voor deze nieuwe ondernemers heeft hij wel gedaan. “Alleen heb ik tot nu toe nog geen cent ontvangen.”

Die opeenstapeling van ellende was voor Sam de reden om iets te doen. “Op Instagram zag ik de foto’s van Peter Denekamp. In zijn story schreef hij ‘dubbele pech voor horecaondernemer’. Dit heeft mij enorm aangegrepen. Als trotse Zwollenaar en pizza-lover vind ik dat wij onze ondernemers kunnen helpen. Helemaal als zij er in coronatijd alleen voor staan en de verzekeraar niet meewerkt.”

Ondertussen heeft Leonardo zijn zaak weer geopend. Hard werken en creatief zijn zit hem in het bloed. “Natuurlijk kost het geld dat het restaurantgedeelte al maanden dicht zit,” zegt Leonardo. “Ik moet het nu dus hebben van afhaal en bezorging.” De Zwolse ondernemer bezorgt inmiddels niet alleen in Zwolle. Wie honger heeft in Wezep, Hattem, Zalk of Dalfsen kan ook op zijn bezorgdienst rekenen.

De restauranthouder is blij met de actie van zijn vaste klanten. “Het is hartverwarmend dat ze zich zo inzetten voor ons. We kunnen die hulp echt goed gebruiken.” Dat het ingezamelde geld de totale schade van de brand en het daardoor ontstane omzetverlies niet dekt beseft Leonardo goed. “Maar daar gaat het ook niet om, alle kleine beetjes helpen.”

Sam hoopt ook dat er mensen zijn die een steentje willen bijdragen. “Laten we deze jonge ondernemer een hart onder de riem steken, zodat hij weer heerlijke pizza’s kan bakken voor ons,” zegt ze. Doneren? Dat kan hier.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)