Het weer in het weekend: Kans op mist in de ochtend, daarna zon

Foto van auteur

De Peperbus
Foto: Arjen van der Zee

Zwolle – Het weekendweer in Zwolle staat in het teken van zon en mist. De mist kan in de avond, nacht en ochtend ontstaan, mogelijk loopt het zicht terug naar minder dan 200 meter. In de loop van de ochtend trekt de mist op tot laaghangende bewolking, die op zijn beurt ook het veld ruimt.

De zon komt tevoorschijn boven Zwolle. Zondagochtend verloopt het optrekken van de mist mogelijk trager. Maar tegen het middaguur is dat proces waarschijnlijk op gang gekomen. Taaie mist en laaghangende bewolking drukken de maximum haalbare temperatuur wel. Zondag kan het kwik hierdoor duidelijk onder de 10 graden blijven steken. Zaterdagmiddag zit 10 graden er wel in. In de zon voelt het warmer aan dan dat, ook dankzij weinig tot geen wind.

’s Morgens komt de temperatuur in de buurt van het vriespunt. Op de grond kan het kwik een fractie onder het nulpunt wegzakken.

Het weer in het weekend en de dagen erna wordt bepaald door hogedrukgebied Jacqueline. Zij houdt neerslag op afstand en zorgt voor weinig wind. Doordat de lucht wel vochtig is, is er tijdens afkoeling in de nacht kans op mistvorming. Eventuele mist verdwijnt in de loop van de ochtend, maar het is lastig om te bepalen wanneer dat precies gebeurt.

Maandag, dinsdag en woensdag blijft het droog in Zwolle. Na een koude start ’s morgens is er veel ruimte voor zonneschijn. Mist en laaghangende bewolking zijn de onzekere factoren in het weer. Het kan zijn dat de zon eerst een aantal uren achter mist of wolken verscholen blijft.

In het midden van de nieuwe week komt een middagtemperatuur van 12 tot 14 graden binnen bereik. Daarna lijkt de kans op wisselvallig en koeler weer toe te nemen. Meer zekerheid daarover hebben we in de volgende weerberichten, hier op Weblog Zwolle.