Zwolle – Hoe kunnen we zwerfafval in de stadsgracht van Zwolle op een structurele manier tegengaan? Dat is de vraag waarover vijftig leerlingen van het Thorbecke Technasium in Zwolle zich de afgelopen maanden bogen.
In opdracht van ROVA Mooi Schoon en Trash Hunters Zwolle ontwikkelden zij oplossingen om de hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan. Op maandag 22 maart presenteerden de leerlingen hun ideeën aan de opdrachtgever.
Om tot een gedegen oplossing te komen onderzochten de leerlingen het afval langs de Zwolse stadsgracht, observeerden zij hoe het afval hier terecht komt en ontwikkelden een oplossing. Docenten Karin Tersteeg en Aidan Scherpbier vertellen: “Een nieuwe, maar nu al waardevolle opdracht voor het Technasium. Behalve dat het thema heel relevant is, worden leerlingen uitgedaagd om oplossingen te bedenken om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Tevens worden ze zich bewust van hun eigen gedrag.”
De leerlingen hadden volop ideeën, van het organiseren van een ontwerpwedstrijd voor nieuwe prullenbakken rondom scholen tot het aanleggen van een bubble barrier om het afval op te vangen en te verwijderen. Leerling Noor vertelt: “Ik dacht al weleens na over het weggooien van afval, maar nu ben ik me er nog meer bewust van. Ook als ik naar school fiets, zie ik het opeens veel vaker liggen. Het is niet normaal en ik hoop dat onze oplossing kan helpen.”
En nu? In hun rapporten vatten de leerlingen hun onderzoek en oplossingen samen. De opdrachtgevers zijn blij verrast door de creatieve ideeën: “De leerlingen kwamen met innovatieve en inspirerende ideeën, waar wij echt gebruik van kunnen maken om de hoeveelheid zwerfafval in de Zwolse stadsgracht te verminderen.”
In het project Woordvoerders van de Rivier werken schoolklassen uit het middelbaar onderwijs aan een maatschappelijk probleem. In Overijssel wordt dit project gerealiseerd door IVN Natuureducatie in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel. Het project maakt onderdeel uit van het landelijke programma Schone Rivieren.
Schone Rivieren brengt samen met 1100 vrijwillige rivierafvalonderzoekers de plasticvervuiling in Nederland in kaart. Met deze onderzoeksgegevens kunnen we het probleem aanpakken bij de bron. Daarnaast ruimen elk jaar 5000 vrijwilligers afval op langs de rivieroevers en laten we mensen de schoonheid van de Nederlandse rivierdelta ontdekken. Zo werken we samen met consumenten, bedrijven en overheden aan ons doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030. Provincie Overijssel financiert de uitvoer van Schone Rivieren in Overijssel.