Vernielingen in Aa-tuinen: Hangjongeren, hockeyfeest of moestuintjes-oorlog?

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Zo’n tachtig leden van moestuinvereniging Aa-tuinen zullen dinsdag nooit meer vergeten. Hun zorgvuldig onderhouden moestuintjes werden verwoest door vandalen. Bij veel leden loopt de schade behoorlijk in de papieren. Desondanks zijn er donderdag rond het middaguur slechts vier aangiftes binnengekomen bij de politie.

Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Geruchten over de vermoedelijke daders waren er volop. Meerdere tuinders benoemden de overlast van hangjongeren. Zo zou de politie in de bewuste nacht achter een groep jongeren aan hebben gezeten en ze uiteindelijk staande hebben gehouden bij het wijkcentrum in Holtenbroek. Echter stelt de Zwolse politie nergens van te weten. Andere leden wezen dinsdag, onafhankelijk van elkaar, naar een andere mogelijke dadergroep. Bij de nabijgelegen hockeyclub zou een hockeyfeest zijn geweest. Bij navraag bij HC Zwolle bleek dat er geen sprake was feestende hockeyers. Verenigingsmanager Anneclaire Hortensius besloot om zelf naar de moestuinclub te komen om in gesprek te gaan met de gedupeerde tuinders en de aanwezige journalisten. Bij de hockeyclub is maandagavond getraind. Door de geldende coronaregels is het clubhuis gesloten, publiek mag er niet komen en er wordt ook geen drank verkocht. “Er zijn zelfs leden die mij nu de ‘verenigings-bitch’ noemen omdat ik het niet toelaat dat ze zelf bier meenemen en na de training samenscholen op ons complex,” aldus Hortensius.

Opvallend is dat er meer dan tweehonderd tuintjes zijn op het grote complex. Er is geen sprake van een spoor van vernielingen dat achtergelaten is door de daders. Het wekt de schijn dat er sprake is geweest van precisie-vandalisme. Zo vertelde een tuinierende vrouw dat haar tuintje is overgeslagen terwijl er in een tuin iets verderop voor duizenden euro’s aan ruiten is vernield. “Het is bijna of iemand op een plattegrond kruisjes heeft gezet wie ze moesten pakken.” Een ander vrouw die ook niet getroffen is door de vandalen zegt dat ze er schoon genoeg van heeft. Ze vertelt dat er onderling ook veel haat en nijd is. Zoveel dat voor haar de lol er nu wel af is. “Ze stelen hier van elkaar, ze vernielen bij elkaar, het bestuur is onlangs vervangen omdat er gedonder was, er is altijd wat.”

De wijkagenten van Holterbroek namen woensdagmiddag zelf polshoogte en gingen in gesprek met de aanwezige tuinders. Ook moedigden ze hen aan om aangifte te doen. Dit kan snel en simpel via de website van de nationale politie. Een dag later zijn er welgeteld vier aangiftes binnengekomen aldus wijkagent Rosendo Grovell. De vereniging heeft besloten om geen collectieve aangifte te doen. Er zijn nog geen verdachten in beeld bij de politie. Op de vraag of de ervaren wijkagent vaker heeft meegemaakt dat er bij dit soort vernielingen hele stukken ongemoeid worden gelaten antwoordt Grovell ontkennend. “Vaak is wel te zien waar ze binnen zijn gekomen en hoe ze zijn gelopen. Alles wat los en vast zit wordt dan wel gesloopt.” In het moestuintjespark is dit niet te zien. De daders moeten zelfs door paden zijn gelopen langs hekjes, kassen en gewassen van veel leden om in een uithoek een tuintje totaal te verwoesten.

Voorzitter Suzanna Wielinga zegt het enorm te betreuren dat er op zo’n grote schaal vernielingen zijn aangericht. Binnenkort volgt er weer overleg met de gemeente Zwolle. Volgens Wielinga mag de vereniging van de gemeente het park op slot doen in de avond en nacht. Echter heeft men hier vanaf gezien. “Door de hekken op slot te doen is het park niet hermetisch afgesloten, dan zou er een hek om heen moeten en daar is de gemeente geen voorstander van.” Woordvoerder Sam Rademaker van de gemeente Zwolle zegt dat er binnenkort weer overleg is met het bestuur van de vereniging. “Alle opties liggen op tafel om tot een oplossing te komen, ook een hekwerk is niet bij voorbaat uitgesloten.” Wijkagent Grovell is ook van mening dat je dit soort problemen alleen oplost door een goed samenspel van gemeente, politie en de vereniging. “Een heel groot deel van de Aa-tuinen is omgeven door water, de hekken op slot doen is een goed begin,” aldus Grovell. Hij voegt er aan toe dat na problemen vorig jaar al maatregelen zijn genomen dat er na zonsopgang niemand op het terrein aanwezig mag zijn. Dit geldt ook voor de leden van de club.

Locatie

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)