Celstraf voor organisator aanslag in Aa-landen

Foto van auteur

Foto: Arjen van der Zee

Zwolle – De 32-jarige Zwollenaar Ibrahim D. is dinsdag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier en een half jaar voor betrokkenheid bij de aanslag op een woning in de Aa-landen in mei 2020. Hierdoor ontstond een grote ravage rondom de woning.

In de nacht van 30 op 31 mei 2020 vond in een woning aan de Geleen in de Zwolse wijk Aa-landen een ontploffing plaats, terwijl de bewoner op dat moment op de bank in zijn woonkamer lag te slapen. Als gevolg van de explosie werden ook naastgelegen woningen zwaar beschadigd. Geparkeerde auto’s, scooters en snorfietsen liepen tevens schade op. De veroordeelde moet eveneens bijna 30.000 euro schadevergoeding betalen.

Via ontsleutelde EncroChat-berichten kreeg de politie de man in beeld als mogelijke organisator en bedenker van de ontploffing. Bij doorzoeking van zijn woning werd in de meterkast een geldbedrag van ruim 93.000 euro aangetroffen en in zijn keuken stond een geldtelmachine. Dit leidde ook tot een witwasverdenking.

De rechter oordeelt op basis van de EncroChat-berichten dat de man als medepleger betrokken is geweest bij de aanslag op de woning met een geïmproviseerde bom. Het explosief is vlak bij de schuurdeur van de woning tot ontploffing gekomen.

Er was een aanzienlijke kans dat de bewoner bij de aanslag zwaar gewond zou raken, zo oordeelt de rechter. Dat niemand ernstig gewond is geraakt, is gelet op de omvang van de aangerichte ravage een kwestie van geluk geweest. De veroordeelde wist dat de bewoner in de woonkamer sliep.

De rechter acht verder bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van een groot geldbedrag.