Gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar vanuit Zwolle

Foto van auteur

Voorbeeld gedeeltelijke zonsverduistering

Zwolle – Donderdag is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De zonsverduistering, ofwel eclips, is niet alleen vanuit Zwolle zichtbaar maar in geheel Europa. De verduistering vindt plaats tussen 11.19 en 13.31 uur.

Bij het kijken naar de zonsverduistering moet beslist een beschermend eclipsbrilletje gebruikt worden. Onbeschermd kijken kan het netvlies van het oog onherstelbaar beschadigen. Het gebruik van een verrekijker is helemaal funest. Een verduistering van de zon gebeurt wanneer de maan voor de zon langs beweegt. Er wordt boven Zwolle weinig bewolking verwacht, zodat dit bijzondere hemelverschijnsel zeer waarschijnlijk goed zichtbaar zal zijn. De maan zal de zon niet volledig afdekken.

De verduistering op donderdag is gedeeltelijk: de maan gaat heel geleidelijk een ‘hapje’ uit de bovenzijde van de zon nemen. Tijdens het maximum van deze verduistering dekt de maan 17% van de oppervlakte van de zon af. Bij een totale zonsverduistering is de zon compleet afgedekt door de maan en wordt het overdag tijdelijk donker. Dit gebeurt tijdens de gedeeltelijke verduistering op donderdag niet. Eigenaren van zonnepanelen zullen waarschijnlijk wel een tijdelijke afname van de opbrengst zien. Het maximum van de eclips is om 12.23 uur.

Voor het bekijken van een zonsverduistering is een zonnebril niet voldoende! Het waarnemen moet gebeuren met een speciale eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14. De ogen dienen niet alleen tegen het zichtbare licht beschermd te worden, maar ook tegen de ultraviolette en infrarode straling van de zon.

Ideaal is om de verduistering bij een sterrenwacht te volgen, waar beschermende middelen beschikbaar zijn om een zonsverduistering veilig te bekijken. Vaak zijn er speciaal aangepaste telescopen aanwezig.

De eerstvolgende eclips is vanuit Nederland op 25 oktober 2022 te zien en dit is ook weer een gedeeltelijke zonsverduistering. Een totale zonsverduistering vindt in Nederland pas op 7 oktober 2135 plaats. Maar voor die datum zijn er elders op de wereld wel vele totale zonsverduisteringen waarneembaar.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)