Het weer in het weekend: Zaterdag bewolking en wind, daarna een zonnige zondag

Foto van auteur

Veecaterdijk
Foto: Gerrit-Jan Mondria

Zwolle – Zaterdagochtend schuiven over Zwolle wolkenvelden waar de zon achter verborgen blijft. De zonnestraling wordt nog eens extra gefilterd door sluierbewolking op grote hoogte. Geen zonnig begin van het weekend. Uit de wolken valt geen regen.

Zonliefhebbers kunnen hun hoop vestigen op zaterdagmiddag. Dan beginnen de wolkenvelden boven Zwolle te verbrokkelen tot losse stapelwolken. In de loop van de middag breekt de zon goed door en een mooi avondzonnetje zit er dik in. Het kwik op de stadsthermometers stijgt tot ongeveer 22 graden zaterdagmiddag, maar er staat een vrij stevige wind, kracht 4, die de temperatuur voor het gevoel een paar graden drukt. Die wind blaast vanuit het noordwesten. De aangevoerde lucht is via een lange weg over zee afkomstig uit koele noordelijke streken.

Ook zaterdagavond blijft de noordwestenwind actief, maar iets minder sterk, kracht 3. Pas in de nacht naar zondag stopt de wind ermee. Het is ’s nachts onder een heldere hemel frisjes, ideaal om EK-bier en frisdrank buiten voor te koelen. Dat lukt tot een temperatuur van ongeveer 10 graden.

Zondagochtend loopt het kwik vlot op. Er is weinig tot geen bewolking meer, het wordt een stralend zonnige zondag. In de middag vormen zich stapelwolken, die voor een mooi hemeldecor boven Zwolle zorgen. Ze glijden voorbij zonder regenbedoelingen. De middagtemperatuur in de stad komt ergens uit tussen 23 en 25 graden. Het is warmer dan op zaterdag en er is minder wind: zwak tot matig uit het noordwesten.

In het begin van de nieuwe week wordt het weer naar het hoogste zomerniveau getild door een hogedrukgebied dat vanaf de Britse eilanden invloed boven onze omgeving krijgt. Dat betekent veel zon, weinig wind en een temperatuur boven 25 graden. Woensdag is waarschijnlijk de temperatuurtopper van de week in Zwolle met kans op een drukkend warme 30 graden. Donderdag maken we kans op zomeronweer afkomstig uit Zuid-Europa.