Extra toezicht na tweede brandstichting bij Hockeyclub Zwolle

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Opnieuw is Hockeyclub Zwolle slachtoffer geworden van brandstichting. Vorig jaar werd in de herfst brand gesticht bij het clubhuis. Ditmaal werd het kunstgras van een waterveld in brand gestoken. De schade loopt stevig in de papieren.

Maandagmiddag ontdekten leden van de hockeyclub de forse brandplek op het waterveld achter het clubgebouw. Tijdschriften, een cornervlag en andere brandbare materialen werden in brand gestoken. Dat het niet makkelijk brandde blijkt wel uit de enorme hoeveelheid lucifers die rondom de brandplek liggen.

De club is al langere tijd slachtoffer van vandalisme. Bijna ieder weekend worden er vuilnisbakken omgegooid, glasscherven op de hockeyvelden gegooid of bierflesjes kapot geslagen tegen de doelpalen. Vorig jaar werden er slangen losgetrokken van een watertank voor de sproei-installatie. Als gevolg hiervan liep de waterbuffer helemaal leeg. Het oprapen van lachgaspatronen is bijna dagelijkse routine geworden voor de hockeyclub. Ook voelen vrouwen en meisjes zich soms onveilig tijdens de trainingen omdat hangjongeren naar ze roepen of fluiten.

Wijkagent Johan Koetsier bekeek maandag de schade op het veld en nam de aangifte op. “We hopen dat iemand iets gezien of gehoord heeft,” zegt de wijkagent. “Als we een aanknopingspunt hebben dan kunnen we er verder achteraan.” De club heeft inmiddels een getuigenoproep op haar social media geplaatst.

Na de eerste brandstichting besloot HCZ om camera’s te laten plaatsen. Nu is het voor de club duidelijk geworden dat er nog meer camera’s nodig zijn om het gehele complex te beveiligen. Voor de club een forse financiële aderlating.

De hockeyclub zou graag het terrein af willen sluiten met hoge hekken. Echter is de gemeente Zwolle, de eigenaar van het complex, hier geen voorstander van. “Wij vinden openbare sportplekken heel belangrijk. Een hek is in dit soort situaties niet altijd de oplossing,” zegt woordvoerder Sam Rademaker. “Daarom is in deze een goed samenspel van politie, gemeente en de vereniging van belang.”

De gemeente Zwolle laat het beschadigde stuk hockeyveld herstellen. Ook zorgt de gemeente de komende tijd voor extra toezicht in de avond en nachturen als de velden niet in gebruik zijn.

Foto's 2
Extra toezicht na tweede brandstichting bij Hockeyclub Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Extra toezicht na tweede brandstichting bij Hockeyclub Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp