Vreemde Vogels wint pitch Cultuurmakersinitiatief Overijssel en krijgt € 100.000 Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel

Foto van auteur

Foto: Myrthe Effing

Zwolle – De familievoorstelling Vreemde Vogels van Mark Haayema en Joris van Veldhoven heeft de pitch van het Cultuurmakersinitiatief Overijssel gewonnen.

De theatermakers ontvangen de maximale bijdrage van € 100.000 voor de uitvoering en ontwikkeling van het project. Vreemde Vogels wordt deze zomer gespeeld bij zonsondergang in het buitengebied van Enschede, Steenwijk en Zwolle.

Met het Cultuurmakersinitiatief Overijssel wil het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel cultuurmakers ondersteunen, die sinds het uitbreken van de coronacrisis hun vak nauwelijks kunnen uitoefenen. Dit voorjaar konden zij plannen indienen voor een project, dat een nauwe verbinding met de Overijsselse natuur heeft. Drie initiatiefnemers werden geselecteerd om hun pitch te doen. Het project van Haayema en Van Veldhoven wist de commissie het meest te overtuigen. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat Vreemde Vogels zowel de verbinding tussen natuur en cultuur zal verbeelden alsook de toeschouwer de schoonheid van het wennen aan het vreemde laten ervaren”, aldus bestuurslid Nicolas Manfield. Mark Haayema is verheugd over de bijdrage: “Dankzij de steun van het Cultuurfonds Overijssel kunnen we dit verhaal op unieke locaties vertellen. Ik kreeg het vrolijke nieuws te horen in het ziekenhuis en was gelijk genezen!”.

Prentenboek
De voorstelling is gebaseerd op het prentenboek Johannes de Parkiet van Mark Haayema. Het boek gaat over een parkiet die van zijn vertrouwde kooitje verhuist naar een grote volière. Amper is Johannes aan het nieuwe onderkomen gewend, of hij krijgt te maken met allerlei vreemde vogels die zijn baasje stuk voor stuk loslaat in het gezamenlijke verblijf.

“De eerste nieuwkomers zijn zebravinkjes. Johannes vindt ze verschrikkelijk. Ze fluiten anders, dragen gekke veren en eten nóg vreemder zaad”, zegt Haayema. “Als uiteindelijk een Japanse meeuw op zijn stokje gaat zitten, is het hek van de dam”. Johannes de Parkiet is volgens de maker een fabel die onze menselijke samenleving verbeeldt en tegelijkertijd een spiegel voorhoudt. “Het gaat over aanpassen aan telkens weer een nieuwe situatie. Dat geldt niet alleen voor de parkiet, maar ook voor de andere vogels die in de volière komen. In het echt zien we dat ook.”

Buitengebied
Landschap Overijssel heeft geholpen bij het kiezen van de locaties in het buitengebied. “Door midden in de natuur te spelen bieden we het publiek een bijzondere theaterervaring en versterken we de waardering voor cultuur én natuur”, aldus Haayema. Vreemde Vogels is vanaf 4 augustus te zien in Enschede, Steenwijk en Zwolle (twee weken per locatie). Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterstukvreemdevogels.nl.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel is een van de twaalf provinciale afdelingen.