Voorleesmiddagen in de bibliotheek

Zwolle – Aandachtig en onderuitgezakt in hun luie stoelen luisteren de kinderen naar het Sinterklaasverhaal. Meelevend als de Sint iets vervelends meemaakt en lachend als er iets grappigs gebeurt. Elke woensdag – van 16.00-16.30 uur – zijn alle kinderen van 4 tot 6 jaar welkom in de vier vestigingen van Bibliotheek Zwolle om te luisteren naar leuke en spannende verhalen verteld door studenten van Landstede.

 

Op deze regenachtige woensdagmiddag is het vanwege Pietenmiddag, waarbij de kinderen uit de buurt verkleed zijn als Zwarte Pieten, een drukte van belang in het Cultuurhuis van Stadshagen. Op de tweede verdieping, in de bibliotheek, is het echter muisstil. Achter een frisgroen doek wordt voorgelezen door een student van Landstede aan zo’n twaalf kinderen.

Zelf boek kiezen

Sinds 12 november wordt er voorgelezen in de bibliotheken in Zwolle door eerstejaars studenten van de Landstede-opleidingen Onderwijsassistent, Kinderopvang en Jeugdzorg (Landschap Onderwijs & Opvoeding). “De studenten kiezen zelf het boek waaruit ze willen voorlezen en bereiden dit thuis goed voor”, vertelt Harry Eringa, programmamanager Bibliotheek Zwolle bij Landstede. In deze periode haken we aan bij het  Sinterklaasfeest.  

Stemgebruik

In totaal zijn er per vestiging vier studenten aanwezig: twee studenten lezen elk in tien tot vijftien minuten een verhaal voor. De andere twee observeren en schrijven hun bevindingen op een beoordelingsformulier. Een van de studenten van de opleiding Onderwijsassistent vertelt: “We letten bijvoorbeeld op stemgebruik, waar wordt bijvoorbeeld de klemtoon gelegd en hoe is het tempo. Ook kijken we hoe de interactie met de kinderen is: kijkt de voorlezer hen aan en reageren de kinderen op wat hij vertelt.” Daarnaast worden de studenten beoordeeld door een medewerker van de bibliotheek.

“We zitten nog in de opstartfase, maar als blijkt dat de voorleesmiddagen een succes zijn, word het voorlezen een lesonderdeel voor alle eerstejaars studenten van de opleidingen Onderwijsassistent, Kinderopvang en Jeugdzorg”, aldus Eringa. 

Samenwerkingspartner

De samenwerking biedt zowel Bibliotheek Zwolle als Landstede veel voordelen. Als samenwerkingspartners kunnen ze gebruik maken van elkaars expertise en aanbod. Ook worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd, waaronder deze voorleesmiddagen en binnenkort het inrichten van thematafels. Eringa: “Denk hierbij in de winter aan het inrichten van een tafel rond bijvoorbeeld de Elfstedentocht. De studenten kunnen hiervoor materialen verzamelen als boeken en bewegende beelden die ze vervolgens op een aantrekkelijke manier presenteren. Op deze manier kan de bibliotheek leuke activiteiten aanbieden aan haar bezoekers, terwijl de Landstede-studenten in en van de praktijk kunnen leren. Dat ze kennismaken is natuurlijk ook mooi meegenomen.”  

Informatie & aanmelding

Kinderen die naar de voorleesmiddag willen komen, kunnen zich vanaf 15.45 uur melden bij de balie van een van de vestigingen van de bibliotheek (Centrum, Aalanden, Stadshagen en Zuid). Uiteraard mogen hun ouders ook meeluisteren. De voorleesmiddagen worden georganiseerd vanaf de herstvakantie tot en met – vooralsnog – de meivakantie van 2009.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)