Het weer: Ruimte voor de zon en in de middag misschien een bui

Foto van auteur

Vreugderijkerwaard
Foto: Arjan van der Scheer

Zwolle – Woensdag is er ruimte voor zonneschijn. Vooral in de ochtend zijn de stapelwolken nog niet zo talrijk als in de middag. We zien veel blauwe lucht boven Zwolle. ‘s Morgens om acht uur is het ongeveer 16 graden en daarna gaat het kwik in de lift naar ongeveer 23 graden.

Echt warm is dat niet, maar een aangename temperatuur is het wel. Met het oplopen van het kwik stijgt de kans dat een bui tot ontwikkeling komt boven de stad. Zo’n bui kan in de middag ook een donderklap produceren. Maar we gaan dit niet overdrijven, want de kans op een droge woensdag in Zwolle is veel groter. Komt het niet tot een bui, dan houd je een niet te warme zomerdag over met afwisselende wolkenluchten. Een dag waar weinig op af te dingen is.

De wind misschien, want die is duidelijk aanwezig met kracht 3 tot 4. Dat is een matige wind en hij komt uit het zuiden tot zuidwesten. In de avond gaat de wind liggen. En de meeste stapelwolken houden het voor gezien.

Donderdag heeft het weer eenzelfde ritme van meer en grotere stapelwolken naarmate het opwarmt. In de middag wordt het tegen de 25 graden in de stad. Maar de atmosfeer is onstabieler en buien kunnen gemakkelijker uitgroeien tot joekels waarin het gaat onweren. De buienactiviteit pakt donderdagmiddag en -avond in Twente, maar vooral in Duitsland grootschaliger uit.

Vrijdag is het een stuk rustiger. De kans op een compleet droge dag is groot met zon en wolken en weinig wind in de aanbieding. Een middagtemperatuur van ongeveer 23 graden. Het weer in het weekend is nog onzeker. Sommige weermodellen komen met veel regen, andere niet.

Het KNMI gaf dinsdag hoop op terugkeer van warmer zomerweer. Nieuw onderzoek van het weerinstituut wijst uit dat de atmosfeer een voorkeur lijkt te hebben voor zomers met veel van hetzelfde weer. “Als een zomer op een bepaalde manier begint, dan is de kans groter dat het zo ook blijft,” schrijven de KNMI-onderzoekers.

Dat biedt hoop voor de rest van de zomer. De weerkundige zomer begon op 1 juni en in die maand was het een paar graden warmer dan gemiddeld, er was minder regen dan gemiddeld en er was flink meer zonneschijn dan normaal in juni.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)