SOA-prikactie van de GGD op 13 december

Foto van auteur

Zwolle – GGD Regio IJssel-Vecht houdt zaterdagavond 13 december 2008 een SOA-prikactie in het pand van COC Zwolle in de Zwolse binnenstad. Iedereen kan van 22.00 tot 1.00 uur informatie krijgen over soa’s, zich laten inenten tegen hepatitis B en onderzoek laten doen naar deze en andere soa’s. Er zijn geen kosten aan verbonden, en iedereen is welkom. 

In 2004 verzorgden verpleegkundigen van de GGD voor het eerst de actie op de bovenetage van het COC-pand aan de Kamperstraat 17. Sindsdien maken jaarlijks tientallen mensen van de mogelijkheid gebruik om zich tijdens een avondje stappen te laten testen of vragen te stellen.

Er zijn ook medewerkers van de GGD in het café om informatie te geven. Bovendien is het mogelijk om een test op gonorroe en chlamydia te laten doen. Net als de afgelopen jaren kunnen testen op HIV en syfilis worden gedaan. Ook kan ter plekke een afspraak worden gemaakt voor een afzonderlijk consult bij het kantoor van de GGD aan de Zeven Alleetjes in Zwolle. 

Met de avond wordt geprobeerd op een laagdrempelige manier informatie over soa (seksueel overdraagbare aandoeningen), inenting en onderzoek aan te bieden. Harriëtte Bruins van de GGD vindt de actie een mooie manier om het onderwerp onder de aandacht te brengen. “Veel mensen zijn op de hoogte van de gevaren van soa, maar acties als deze blijven noodzakelijk. Nog altijd komen we bij de testen veel soa’s tegen. De aandacht voor dit onderwerp kan niet groot genoeg zijn.” 

Taboe

COC Zwolle, de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit, biedt graag ruimte aan de GGD voor de prikactie. Voorzitter Irene Gerritzen. “Met de prikactie bieden we mensen de kans om ‘gewoon’ tijdens een avondje stappen een testje te doen. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid, maar laagdrempeligheid is van groot belang.” 

Hepatitis B is een ernstige infectieziekte. Wie zich laat vaccineren is nooit meer vatbaar voor het virus. Vier weken en zes maanden na de eerste vaccinatie moet nogmaals een prik worden gegeven.

 

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)