Zwolle – Hogeschool Windesheim doet samen met 50 tinten groen Assendorp onderzoek om slimmer energie te besparen. Voor dit onderzoek zijn data nodig van warmtegebruik van oudere huizen. Omdat 50 tinten groen Assendorp een groot netwerk heeft in de wijk, roept zij bewoners uit Assendorp op om te helpen bij dit onderzoek door ‘warmtewachter’ te worden.
Onderzoekers van Hogeschool Windesheim meten bij de warmtewachters op afstand het energiegebruik en binnentemperaturen in het huis. Ze verzamelen data waarmee zij de basis leggen voor een slimme tool die gericht besparingsadvies geeft. Zo’n slimme tool kun je in de toekomst bijvoorbeeld tegenkomen op de website van Milieu Centraal. Het helpt mensen om te achterhalen welke energiebesparende maatregel het meeste oplevert voor hun huis. Het voorkomt dat er voor elk huis een uitgebreid en duur energieadvies op maat gemaakt moet worden. Met zo’n slimme tool zijn vooral oudere woningen geholpen, aldus 50 tinten groen Assendorp.
Wat is er nodig om warmtewachter te worden? Bijna alle Assendorpers kunnen warmtewachter worden. Het maakt niet uit of de wind dwars door het huis waait of dat de isolatie en energiebesparing helemaal op orde is. De warmtewachter maakt het verschil, want alleen met veel data kan deze slimme tool gemaakt worden.
Om mee te doen aan de meetperiode is in huis het volgende nodig:
• Een slimme meter
• Een cv-ketel die gebruikt wordt als de enige hoofdverwarming voor de woning
• Een vaste internetverbinding en Wi-Fi thuis
• Eén iemand in huis met een smartphone
De onderzoekers vragen toegang tot de data van de slimme meter die al in huis is. Ze zorgen er ook voor dat in elke woning ook een paar meetapparaatjes komen waarmee de temperatuur van aan- en afvoerleidingen van de ketel en de temperatuur in de woonkamer gemeten kan worden. Warmtewachters ontvangen een app om alles aan te sluiten en extra hulp bij installatie van een energiecoach van 50 tinten groen Assendorp als dat gewenst is. Privacy is belangrijk voor de onderzoekers. De ethische commissie van Hogeschool Windesheim heeft de werkwijze geverifieerd en goedgekeurd.
Warmtewachters dragen bij aan energiebesparing. Je helpt jezelf en de buren. Als warmtewachter krijg je de onderzoeksresultaten met je eigen data en energieverbruik en de conclusies voor jouw huis. Iedereen in Assendorp kan zich opgeven. Kopers en huurders van een grondgebonden woning of appartement, iedereen is welkom. Het is juist goed voor het onderzoek als er verschillende soorten mensen en woningen meedoen.
De metingen zijn van oktober/november tot half januari. Als je je voor 1 oktober aanmeldt, begint de meting vanaf begin oktober. Er is ook een tweede ronde: als je je voor 25 oktober aanmeldt, begint het meten eind oktober. Er kunnen maximaal zeventig mensen meedoen. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op 50tintengroenassendorp.nl bij nieuws.