Zwolle – Iedere week oefent een team van verpleegkundigen en artsen van Isala de opvang van een trauma op de Spoedeisende hulp (SEH). Korte cases van hooguit een kwartier, zodat iedereen zich dezelfde werkwijze eigen kan maken. Deze keer test het team enkele vernieuwingen.
Donderdagochtend negen uur. SEH-arts Pieter Noë scant de kamer. “Is iedereen er? Mooi, dan kunnen we beginnen.” SEH-arts Jeroen Veldhuis knikt en begint met de briefing. “Deze 38-jarige man is van de ladder gevallen. Hij is met zijn rechterzijde op een hekje terechtgekomen. Mogelijk is er sprake van inwendig letsel.”
Om de brancard heen ligt een rode lijn die aangeeft wat de zogeheten ‘hot zone’ is. Een plek waar je alleen bent als je iets bij de patiënt moet doen. Jeroen staat aan het voeteneind om de zorg te coördineren. Tegenover hem zorgt de anesthesiemedewerker voor de pijnstilling. De traumachirurg is bezig een thoraxdrain te plaatsen. Ook twee verpleegkundigen begeven zich in de hot zone. Ieder is verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel. De A/B (Airway, Breathing) verpleegkundige controleert de luchtweg en ademhaling en de C-verpleegkundige (Circulation) de bloedsomloop.
De röntgenlaborant krijgt het teken dat hij een foto kan maken. Direct daarna verdwijnt hij weer naar de achtergrond, waar ook SEH-arts Pieter Noë staat te kijken. Hij heeft een tablet in zijn handen, waarmee hij de simulatietraining regisseert. Pieter: “Deze keer hebben we een relatief simpele casus uitgekozen, omdat we onze nieuwe stijl van opvang willen testen. Nieuw is bijvoorbeeld dat het traumateam alleen uit specialisten bestaat, en niet meer uit artsen in opleiding. In deze oefening is de traumachirurg de hoofdbehandelaar, die de directe zorg aan de patiënt verleent. We denken daarmee nog betere kwaliteit te leveren.”
Nog een voordeel: minder drukte in de kamer. “Soms stonden er wel ruim twintig mensen in deze traumakamer,” weet Pieter. “Begrijpelijk, want er valt een hoop te leren op zo’n moment. Maar het werkt gewoon niet prettig. De ruimte is te beperkt. Tegelijkertijd willen we medewerkers hun leermomenten natuurlijk niet ontnemen. Daarom hebben we camera’s opgehangen, zodat zij live mee kunnen kijken vanaf een monitor in een andere ruimte. Overigens worden de beelden niet opgenomen, het meekijken is puur bedoeld om te leren.”
Arts in opleiding Fabian schrijft alles op wat hij vanuit het team te horen krijgt. “Scribe is een nieuwe functie binnen ons traumateam. Zo wordt de verslaglegging van een groot trauma vollediger en kunnen verdere behandelingen beter worden voorbereid en uitgevoerd.” Pieter stopt de oefening. Nog een korte evaluatie voordat iedereen weer zijn gebruikelijke werk hervat. De nieuwe gekleurde schorten zijn duidelijker. Op de rug staat in grote letters de functie van iemand aangegeven. Wel worden de naamstickers van de oude schorten gemist. “Goed om te weten,” zegt Pieter. “De feedback na zo’n oefening is minstens zo belangrijk.”
Isala is een van de elf traumacentra in Nederland en verleent deskundige klinische zorg aan traumapatiënten uit de regio Zwolle. Isala heeft een Spoedeisende hulp afdeling in Zwolle en Meppel.
Isala is op zoek naar collega’s die de Spoedeisende hulp (SEH) komen versterken. Wil jij werken op een dynamische afdeling waar geen dag hetzelfde is? Grijp dan nu je kans! Er is plek voor een SEH-arts en SEH-verpleegkundigen. Iets voor jou? Kijk dan op www.isalawerkt.nl! Volg ook het Instagram account spoedeisendehulpisala.
Bron: Isala