Het weer: Vooral in de middag actieve buien en een stevige wind

Foto van auteur

Welle
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag is Zwolle nog niet van de buien af. In de ochtend kunnen de eerstelingen van de dag alweer verschijnen. Er is een afwisseling van wolken en felle opklaringen. In de middag trekt een zone met actieve buien vanuit het noorden over de stad.

Verder valt op dat de wind na een vrij rustige nacht weer stevig meedoet. Windkracht 4 uit het westen tot noordwesten kun je in het begin van vrijdagmiddag verwachten. Er is kans op windstoten tot 65 kilometer per uur. Het kwik komt niet hoog in de Zwolse thermometers te staan: met ongeveer 12 graden is het gedaan vrijdag. Sta je vol in de wind, dan voelt het kouder aan. Aan het eind van de middag gaat de buiigheid afnemen en de wind ook duidelijk.

In de nacht naar zaterdag is er nog maar heel weinig wind. Onder opklaringen koelt het ‘s nachts af naar ongeveer 6 graden.

De regen van donderdag was niet mis. Het weerstation van Weblog Zwolle in het centrum van de stad tapte een etmaalhoeveelheid van 29,7 millimeter af en het weerstation in Stadshagen 32,8 millimeter. Dat zijn drie grote emmers regenwater per vierkante meter. Zo gek maken de buien van vrijdag het niet.

In het weekend blijft het zelfs helemaal droog, dankzij een hogedrukgebied dat ten zuiden van Nederland naar het oosten schuift. Er zijn wolkenvelden en zon, bij een maximumtemperatuur in de buurt van 12 graden. Een groot verschil met vrijdag is de wind. Die stelt zaterdag weinig voor, zodat het veel aangenamer is buiten.

Zondag schijnt de oktoberzon urenlang op Zwolle. Met gemak is dit de beste dag van het weekend, ondanks een tandje meer wind: zwak tot matig, kracht 2 tot 3, uit het zuiden tot zuidoosten. De temperatuur loopt op naar 14 graden, maar in de volle zon voelt het een stuk warmer aan.